AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Forțele lui Zelenski, desant la centrala nucleară de la...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Forțele lui Zelenski, desant la centrala nucleară de la Zaporojie! / Comandouri ucrainene au traversat Niprul

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Forțele lui Zelenski atacă centrala nucleară de la Zaporojie / Comandouri au traversat râul Nipru / Foto: printscreen

Forțele ucrainene au încercat să captureze centrala nucleară Zaporojia, controlată de Rusia, în sudul Ucrainei, au declarat joi Ministerul rus al Apărării și un oficial local susținut de Moscova.

Într-un comunicat, ministerul a precizat că până la 60 de soldați ucraineni au traversat râul Nipru, care împarte teritoriul deținut de cele două părți, în bărci la ora locală 6:00 (03:00 GMT).

Rusia: Un atac din „disperare”

Acesta a calificat operațiunea drept o „provocare” menită să perturbe o vizită planificată a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară.

Ministerul a precizat că „au fost luate măsuri” pentru a distruge trupele adverse, inclusiv utilizarea aviației militare, informează Arab News și Reuters.

De asemenea, ministerul a acuzat Ucraina că a bombardat atât punctul de întâlnire al delegației AIEA, cât și centrala nucleară în sine.

Separat, un oficial local instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a declarat pentru postul public de televiziune RT că forțele ucrainene au lansat un atac din „disperare” din cauza vizitei inspectorilor AIEA la centrală, care va avea loc mai târziu în cursul zilei de joi. El a spus că trupele de asalt ucrainene sunt acum blocate de forțele aeriene rusești. Reuters nu a putut verifica imediat aceste informații.

Misiunea organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite are ca scop evaluarea riscurilor generate de ostilitățile în curs de desfășurare în zonă.

Centrala a fost capturată de forțele rusești în luna martie. Aceasta rămâne în apropierea liniilor de front și a fost supusă unor bombardamente repetate în ultimele săptămâni, ceea ce a generat temeri privind un dezastru nuclear. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea instalației.

author avatar
Tudor Borcea