AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Soldații lui Zelenski s-au retras să nu fie măcelăriți....

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Soldații lui Zelenski s-au retras să nu fie măcelăriți. Orașul-cheie Severodonețk, la mâna rușilor

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Soldații lui Zelenski s-au retras să nu fie măcelăriți. Orașul-cheie Severodonețk, la mâna rușilor

Forțele ucrainene au primit ordinul de a se retrage din orașul Severodonețk din estul țării, scena unor lupte crâncene cu armata rusă, a anunțat vineri guvernatorul regional.

Cucerirea orașului Severodonețk este un pas crucial în planul Rusiei de a pune mâna pe bazinul industrial Donbas, care este deja parțial deținut de separatiștii pro-ruși din 2014.

„Nu mai are sens să rămânem pe poziții”

„Forțele armate ucrainene vor trebui să se retragă din Severodonețk. Li s-a ordonat să facă acest lucru”, a declarat pe contul Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul din regiunea Lugansk, unde se află orașul Severodonețk

„Nu mai are sens să rămânem pe poziții care au fost bombardate constant timp de luni de zile”, a adăugat el. Orașul a fost „aproape redus la ruine” din cauza bombardamentelor continue, a spus el, informează Le Journal de Montreal.

„Toată infrastructura esențială a fost distrusă. 90% din oraș este afectat, 80% din case vor trebui distruse”, a estimat el.

Extremiștii Batalionului Aidar se vor preda rușilor

Pe de altă barte, combatanții ucraineni din Batalionul Aidar au anunțat la rândul lor că se vor preda rușilor. Aceștia sunt blocați în uzina chimică Azot de lângă Severodonețk, unde se află și sute de civili. Zona este puternic combardată de artileria rusă.

Batalionul Aidar are aproximativ 400 de membri, asupra unora planând acuzații de crime de război, inclusiv răpiri, detenție ilegală, rele tratamente, furt, extorcare și posibile execuții.

author avatar
Tudor Borcea