AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Țara din Golf care strânge relațiile economice cu Rusia....

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Țara din Golf care strânge relațiile economice cu Rusia. Lovitură uriașă pentru America dată chiar de aliatul său

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Emiratele Arabe Unite strâng relațiile cu Rusia. Cum joacă țara din Golf, aliatul SUA

Pe măsură ce lumea occidentală izolează diplomatic Rusia, pe fondul condamnării globale pentru războiul împotriva Ucrainei, Emiratele Arabe Unite (EAU) se remarcă ca una dintre puținele țări dornice să mențină o atitudine neutră, dacă nu de susținere, față de Moscova.

Miercuri, Emiratele s-au numărat printre majoritatea covârșitoare a statelor care au susținut în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite (UNGA) rezoluția ONU de condamnare a Rusiei pentru invazia din Ucraina și au cerut Moscovei să-și retragă imediat forțele.

În contrast puternic cu decizia sa de vineri, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU (UNSC), de a se abține de la votul asupra unui text similar.

Moscova și Beijingul, în noua ordine mondială

Într-o postare pe Twitter, duminică, consilierul prezidențial al EAU, Anwar Gargash, a declarat că prioritatea Emiratelor este „încurajarea tuturor părților să recurgă la acțiuni diplomatice”.

Spre deosebire de rezoluțiile UNGA – care au greutate politică, dar în general nu sunt obligatorii – cele adoptate de UNSC, unde Rusia are drept de veto, sunt mai importante.

„În acest moment, recunoaștem că această rezoluție adoptată astăzi aici este un semnal necesar care ne indică unde trebuie să mergem”, a declarat trimisul la ONU al EAU, Lana Nusseibeh, miercuri, la o zi după ce a cerut „spațiu pentru o rută diplomatică” și „canalele” să rămână deschise.

Potrivit lui Andreas Krieg, profesor asociat la Școala de Studii de Securitate de la King’s College din Londra, voturile disparate ale Emiratelor Arabe Unite reflectă un „act de echilibru” pe care a ales să îl adopte față de criza dintre Ucraina și Rusia și problemele mai ample de politică externă, scrie Al Jazeera.

Deși Emiratele Arabe Unite, care în această lună și-au asumat președinția UNSC, au fost mult timp un aliat al SUA care și-a susținut politicile regionale și internaționale, analiștii spun că poziția sa față de criza din Europa subliniază o schimbare și o încercare de a echilibra relațiile într-o nouă ordine mondială. Unde Moscova și Beijingul sunt la fel de importante pentru statul din Golf.

Relații diversificate dincolo de parteneriatele occidentale

„Abu Dhabi caută să conducă o politică externă flexibilă în care relațiile sale sunt diversificate dincolo de parteneriatele occidentale ale Emiratelor Arabe Unite”, a declarat Giorgio Cafiero, CEO și fondator al Gulf State Analytics, o companie de consultanță privind riscul geopolitic concentrată pe regiunea Golfului.

„Privind în perspectivă, se așteaptă ca China, Rusia și India să joace roluri mai influente ca puteri globale în ascensiune umplând un gol lăsat de americani”.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA , Antony Blinken, l-a chemat pe ministrul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, pentru a sublinia „importanța construirii unui răspuns internațional puternic pentru a sprijini suveranitatea ucraineană”.

„Test de stres” a relației cu SUA

Dar abținându-se de la votul de vineri, Emiratele au ales să nu răspundă cererilor Washingtonului. Iar joi, Yusef al-Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în SUA, a recunoscut că relația dintre Abu Dhabi și Washington trece printr-un „test de stres”, dar și-a exprimat încrederea că ambii vor „iesi din asta”.

Cafiero a spus că, deoarece Emiratele văd Rusia ca un partener cheie, au „navigat cu atenție pe conflictul din Ucraina”, pentru a evita problemele cu Moscova care ar putea afecta relația lor „doar pentru a-i face pe plac Washingtonului”.

Reflectând acest act de echilibru, Emiratele au declarat joi că cetățenii ucraineni ar putea obține vize la sosire, o aparentă inversare a deciziei de la începutul acestei săptămâni de a suspenda scutirea de viză pentru ucraineni, deoarece mai mult de un milion de persoane fug de război.

Miercuri, EAU au anunțat, de asemenea, că vor oferi 5 milioane de dolari în ajutor umanitar civililor ucraineni, ca răspuns la un apel al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Partener geostrategic și geopolitic al Rusiei

Potrivit lui Matthew Hedges, doctorand la Universitatea Durham, specializat pe regiunea Golfului, acțiunile recente ale EAU „nu fac decât să sporească gradul de conștientizare a alianței puternice dintre Abu Dhabi și Moscova”.

Krieg a fost de acord că, pe măsură ce Emiratele Arabe Unite „se îndepărtează din ce în ce mai mult de ordinea occidentală și de ordinea mondială liberală către o nouă ordine care include China și Rusia”, își consideră legăturile cu Moscova ca fiind „foarte importante” și pe sine „ca un partener geostrategic și geopolitic al Rusiei”.

În același timp, „EAU sunt un factor cheie al Rusiei în Orientul Mijlociu”, a menționat Krieg, adăugând că sprijinul Emiratelor Arabe Unite a fost important pentru rolurile Rusiei în Libia și Siria și pentru implicarea în Yemen și Africa sub-sahariană.

Potrivit unui raport din noiembrie 2020 emis de inspectorul general al Pentagonului pentru operațiunile de combatere a terorismului în Africa, Emiratele Arabe Unite erau suspectate că sunt o sursă importantă de finanțare pentru grupul de mercenari rusi Wagner în Libia.

Krieg a explicat, totuși, că, în ciuda acestui parteneriat, este puțin probabil ca Emiratele să intervină direct în Ucraina, ci vor sprijini mai degrabă Rusia, ajutându-i „oligarhii și statul profund din jurul lui Putin să ocolească sancțiunile occidentale”.

author avatar
Tudor Borcea
1.681 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger