AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. După Germania, nici SUA nu-i trimit tancuri grele lui...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. După Germania, nici SUA nu-i trimit tancuri grele lui Zelenski / Declarație de ultimă oră a Pentagonului

RĂZBOI ÎN UCRAINA. După Germania, nici SUA nu-i trimit tancuri grele lui Zelenski / Declarație de ultimă oră a Pentagonului / Foto: Facebook

Statele Unite nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate tancuri grele, Abrams, a declarat miercuri un oficial de rang înalt al Pentagonului, invocând probleme de întreținere și instruire.

 

Ucraina cere, prin vocea președintelui Zelenski, de săptămâni întregi Occidentului tancuri moderne pentru a respinge invazia rusă, dar până acum Occidentul a trimis doar tancuri și blindate ușoare și transportoare blindate pentru trupe.

Prea complicate, prea scumpe, consumă mult

„Nu cred că am ajuns încă acolo”, a declarat numărul trei din Pentagon, Colin Kahl, întrebat în timpul unei conferințe de presă despre posibilitatea de a trimite tancuri Abrams la Kiev, după ce Marea Britanie a fost prima țară occidentală care a promis tancuri grele Challenger 2 la sfârșitul săptămânii trecute.

„Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, necesită o pregătire dificilă, are un motor cu reacție. Cred că consumă 11 litri de kerosen pe kilometru”, a declarat Colin Kahl, subsecretar de stat pentru strategie în domeniul apărării. „Nu este cel mai ușor de menținut acest sistem”, a adăugat el, deși nu a exclus o schimbare a poziției SUA în viitor, informează BFMTV.

De asemenea, el a remarcat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a evitat până acum să le furnizeze ucrainenilor arme pe care „nu le pot repara, nu le pot întreține și nu și le pot permite pe termen lung, pentru că nu merită”.

Potrivit mai multor media americane și germane, Germania refuză să livreze Kievului tancurile sale de luptă Leopard până când Washingtonul nu va face același lucru cu tancurile Abrams.

Germania, sub presiunile aliaților

Aliații Germaniei au intensificat marți presiunile asupra cancelarului Olaf Scholz pentru a permite livrarea de tancuri Leopard fabricate în Germania către Ucraina pentru a fi utilizate împotriva invaziei Rusiei, înaintea unei reuniuni cruciale a miniștrilor Apărării din 50 de țări, înclusiv cele NATO, de vineri, în Germania.

Până în prezent, Berlinul s-a opus furnizării tancurilor moderne sau să autorizeze partenerii care le dețin să facă acest lucru, afirmând că tancurile occidentale ar trebui să fie furnizate Ucrainei doar dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special SUA Unite.

Olaf Scholz a declarat miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că țara sa va continua să ofere ajutor militar Ucrainei.

Dar, în timp ce mai multe țări europene se pregătesc să trimită tancuri grele la Kiev, cancelarul german nu a confirmat încă participarea Republicii Federale, preferând să devieze subiectul: „Războiul de agresiune al Rusiei trebuie să eșueze. Acesta este motivul pentru care furnizăm în mod constant Ucrainei cantități mari de arme, în strânsă consultare cu partenerii noștri. Aceasta include sisteme de apărare aeriană, precum IRIS-T sau Patriot, artilerie și vehicule blindate de luptă pentru infanterie. Acest lucru marchează o schimbare profundă în politica externă și de securitate a Germaniei”.

author avatar
Tudor Borcea