AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Dronele turcești nu-l mai pot ajuta pe Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Dronele turcești nu-l mai pot ajuta pe Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Dronele turcești nu-l mai pot ajuta pe Zelenski

Dronele au devenit un instrument atât al invadatorilor ruși, cât și al rezistenței din Ucraina, atât pentru colectarea informațiilor, cât și pentru atacuri. 

În perioada premergătoare invaziei, Ucraina ar fi trimis drone de recunoaștere, lansate manual, în Belarus, pentru a aduna informații despre pregătirile și mișcările trupelor ruse organizate acolo. Utilitatea lor a fost însă limitată, deoarece doar recunoașterea nu a putut analiza tiparele mișcărilor trupelor pentru a înțelege cum se dezvoltau planurile Rusiei.

„Amenințarea nazistă” din Ucraina

Înainte de invazie, separatiștii susținuți de Rusia au folosit drone pentru a desfășura operațiuni de „înșelăciune militară” menite să facă lumea să creadă că Ucraina este agresorul. La rândul ei, Rusia ar fi organizat mai multe atacuri cu drone, punându-le pe seama Kievului. Aceste drone au fost aproape întotdeauna marcate cu simboluri naziste pentru a susține mesajele Rusiei despre „amenințarea nazistă emanată din Ucraina”.

Ucraina a susținut că dronele sale au distrus câteva sute de vehicule blindate rusești. Acest număr pare mare, având în vedere dimensiunea limitată a arsenalului de drone al Ucrainei înainte de invazie. Dacă Ucraina ar avea o forță mare de drone, este puțin probabil ca rușii să trimită un convoi blindat de 40 de mile lungime, scrie Defense News.

Ucraina a avut succes împotriva trupelor ruse din interiorul graniței sale folosind aproximativ 20 de drone turcești Bayraktar pe care le-a cumpărat în urmă cu doi ani.

Dar acest lucru se datorează parțial incapacității tancurilor rusești de a se mișca rapid prin noroi și teren mlăștinos. Rusia va continua, fără îndoială, cu lovituri aeriene asupra aerodromurilor utilizate de forțele ucrainene pentru a lansa drone.

Tancurile, victimele războiului modern

Președintele american Joe Biden a aprobat recent finanțarea americană pentru a consolida arsenalul de drone armate al Ucrainei. Acesta este un indiciu al semnificației războiului fără echipaj, care depășește războiul convențional. De fapt, este posibil să nu mai vedem tancuri în luptă nicăieri în lume după acest război, acum că este evident că pot fi atât de ușor dezactivate sau distruse de drone relativ ieftine.

În mod ironic, Occidentul a făcut multe pentru a opri Turcia să producă drone Bayraktar, în special prin interzicerea exporturilor de camere electro-optice Wescam CMX-15D fabricate în Canada și de motoare Rotax 912 fabricate în Austria pe care Turcia a preferat să le folosească pentru a-și fabrica dronele.

Dronele rusești nu pot rivaliza cu Bayraktar

De ce Rusia nu domină acest război aerian fără piloți?  Rusia nu are o dronă aer-sol eficientă. Vehiculul aerian de luptă fără pilot Orion, produs de compania Kronshtadt și folosit de armata rusă, nu este comparabil cu dronele Bayraktar turcești, produse de compania Baykar. Deși Orion era de așteptat să concureze cu Bayraktar atunci când era oferit spre vânzare în alte țări.

Ceea ce Rusia are este superioritatea tactică aeriană folosind avioane de luptă, ceea ce ajută la menținerea cerului liber de dronele Bayraktar.

O limitare care poate afecta războiul este calendarul de producție a Turciei pentru dronele Bayraktar. Un ciclu de producție lent a fost o problemă încă de la început. Reaprovizionarea armatei ucrainene va dura un timp care ar putea să nu țină pasul cu evenimentele de pe teren.

Este probabil că eficacitatea dronelor Bayraktar va scădea dacă trupele ruse avansează mai departe în Ucraina și vor câștiga mai mult teren, făcând UAV-urile sensibile la apărarea aeriană rusă, cum ar fi sistemele Pantsir. Bayraktar sunt eficace în lovituri de precizie dar sunt expuse atunci când se furnizează sprijin aerian apropiat pentru mișcările de la sol.

În plus, raza operațională a dronelor Bayraktar este limitată. Ele sunt controlate de o stație terestră în loc de comunicații prin satelit. Acest lucru înseamnă că se lansează probabil în raza de acțiune a artileriei ruse și, cu siguranță, la îndemâna rachetelor de croazieră rusești.

Cine va ajunge primul la nivelul doi?

SUA au drone Shadow în Polonia, dar acestea nu au fost oferite pentru a ajuta Ucraina, deoarece utilizarea lor ar constitui o intrare americană în război – o linie pe care președintele Biden nu este dispus să o treacă.

SUA trimit drone mici Switchblade în Ucraina, dar acestea ar putea avea un impact marginal. Switchblade 300 are o sarcină utilă mică și a fost proiectată ca o armă antipersonal. Cea mai recentă versiune, Switchblade 600, conține o mică muniție anti-blindaj. Având în vedere dimensiunea și puterea de foc, va avea o eficiență limitată împotriva vehiculelor blindate.

Pentru Ucraina, arsenalul său de drone va continua probabil să fie eficient în protejarea liniei sale avansate de trupe, dar ineficient asupra teritoriului acaparat de Rusia. Dacă Ucraina este pusă în situația de a fi nevoită să reia controlul asupra teritoriului, va avea nevoie de drone de atac cu rază mai lungă de acțiune, cu comunicații prin satelit.

Pe lângă SUA și țările NATO, Israelul produce astfel de drone. Israelul va trebui să-și echilibreze relațiile cu SUA și Rusia pentru a stabili dacă le va pune la dispoziție.

Datorită provocărilor pe care le prezintă acest război fără piloți pentru ambele părți , este probabil să vedem că noi modele UAV, dotate cu capacități extinse și decisive, vor intra pe câmpul de luptă în scurt timp. Întrebarea este: Cine le va primi mai întâi, Rusia sau Ucraina ?

author avatar
Tudor Borcea
1.063 afisari

2 COMENTARII

  1. Frumos articol. Cu mentiunea ca orice atac se face prin coordonate Gps oferite de cei 5000 de sateliti ai domnului Musk.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger