Pe fondul intensificării războiului din Ucraina, Centrul Național Rus pentru Managementul Apărării a informat că flota rusă a Mării Baltice monitorizează distrugătoare cu rachete ghidate ale SUA, care au pătruns în Marea Baltică.
Potrivit sursei citate, care face parte din Ministerul rus al Apărării, „forțele și instalațiile Flotei Baltice s-au angajat să urmărească acțiunile distrugătoarelor americane USS Donald Cook și USS Forrest Sherman care au intrat în Marea Baltică”, scrie postul tv Republic World care citează agenția rusă Tass.
Navele, înarmate cu rachete Tomahawk
Rachetele de croazieră Tomahawk, cu capacitate nucleară, care au o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri, sunt principalul armament al USS Donald Cook, un distrugător de a patra generație. Nava face parte din Destroyer Squadron 60 al US Navy. USS Forrest Sherman are baza în Norfolk.
Această declarație a venit după ce trupele Marinei Ucrainene au atacat o navă inamică pe 7 martie, în timp ce păzeau regiunea Odesa, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Сьогодні, 07 березня 2022 року, підрозділи морської піхоти Військово-Морських Сил ЗС України, що захищають Одещину вразили ворожий корабель.
18+ На відео присутня ненормативна лексика#stoprussiahttps://t.co/ObLfwFQRYY— Генеральний штаб ЗСУ (@GeneralStaffUA) March 7, 2022
Începe bătălia pentru Odesa
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat anterior că soldații ruși vor ataca Odesa, potrivit informațiilor din presă.
Cu o comunitate de aproximativ un milion de locuitori, Odesa este un renumit oraș-port la Marea Neagră din Ucraina. În regiunea Odesa, soldații ruși au început atacuri cu rachete împotriva infrastructurii regiunii.
În februarie, Rusia a trimis șase nave de război în Marea Neagră pentru a participa la exerciții militare. Flotele baltică și nordică au călătorit prin strâmtoarea Bosfor, conform Ministerului Apărării al Rusiei, pentru a participa la manevrele militare preanunțate în Marea Neagră.