AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Dezvoltatorul jocului World of Tanks, afectat de conflict /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Dezvoltatorul jocului World of Tanks, afectat de conflict / Anunțul companiei Wargaming

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Dezvoltatorul jocului World of Tanks, afectat de conflict / Anunțul companiei Wargaming

Emblematicul dezvoltator de jocuri video Wargaming, cu sediul la Minsk, a anunțat transferul activităților sale din Rusia și Belarus către o fostă filială cu care compania a întrerupt relațiile.

Binecunoscut cunoscut pentru jocul video World of Tanks , Wargaming a anunțat că își va înceta activitățile în Rusia și Belarus, ajungând până la închiderea birourilor din această din urmă țară.

World of Tanks: 160 de milioane de jucători

Nici un motiv anume nu a fost dat de studio, dar mutarea vine după un război de o lună în Ucraina, în timp ce sancțiunile economice și presiunea politică complică operațiunile companiilor internaționale cu birouri în Rusia.

Fondat în urmă cu mai bine de 20 de ani în Belarus, studioul Wargaming a devenit unul din marii actori în domeniul jocurilor video din Europa de Est. Compania produce în special jocuri de război și confruntări directe între tancuri (World of Tanks) și lupte navale (World of Warwships).

Pentru World of Tanks, compania revendică peste 160 de milioane de jucători în întreaga lume în zece ani. În 2020, studioul avea peste 5.000 de angajați, inclusiv o parte deloc neglijabilă în birourile sale din Belarus, țară în care rețeaua de socializare LinkedIn listează aproape 1.500 de angajați, scrie Le Monde.

„Wargaming a început și procesul de închidere a studioului său din Minsk. Vom oferi cât mai mult sprijin tuturor angajaților afectați de această schimbare ”, a explicat compania, care își mutase deja sediul în Cipru în 2011. Potrivit site-ului oficial al companiei, Wargaming are birouri și în Franța, Australia, Singapore, Japonia, Coreea de Sud și SUA.

În Rusia, Wargaming a avut, de mai bine de zece ani, studioul de dezvoltare Lesta și birourile sale din Sankt Petersburg. Compania explică că legăturile cu această entitate au fost rupte (fără a specifica dacă a fost vândută), declarând doar că „începând cu 31 martie, compania și-a transferat toate activitățile legate de jocuri online din Rusia și Belarus către Lesta”.

Atacați de propaganda pro-rusă

Potrivit Wargaming, jocurile vor fi în continuare disponibile utilizatorilor de internet ruși și bieloruși pe timpul unei perioade de „tranziție”, dar vor fi gestionate în aceste două țări de Lesta.

Acest anunț lasă câteva întrebări fără răspuns: nu se știe dacă, pe termen lung, se vor putea juca în continuare World of Tanks și World of Warships în Rusia și Belarus, sau chiar dacă se dorește să existe o relație comercială sau contractuală între Lesta și Wargaming. Această decizie a dus, în orice caz, deja la reacții în cadrul unui canal de propagandă pro-rus pe Telegram: un apel de a ataca, pe rețelele de socializare, conturile administrate de Wargaming a fost difuzat luni, 4 aprilie.

Wargaming nu este prima companie care își suspendă sau își încheie activitățile în Rusia și Belarus, mai multe companii din industria jocurilor video au făcut anunțuri în acest sens încă de la începutul războiului. Dar decizia acestui nume greu din sector ar putea avea repercusiuni economice semnificative.

„Ne așteptăm să suferim pierderi substanțiale ca urmare a acestei decizii”, a indicat Wargaming. Rusia este o piață importantă pentru Wargaming: în 2013, utilizatorii ruși și cei care trăiesc în fostele republici sovietice reprezentau maim ult de un sfert din jucătorii World of Tanks.

La 1 martie, Wargaming a concediat un cadrul al său care a stârnit controverse, vorbind în sprijinul invaziei militare ruse a Ucrainei, pe rețelele de socializare. Compania are o sucursală în Kiev, care, printre altele, a donat 1 milion de dolari Crucii Roșii Ucrainene la începutul acestei luni. La începutul conflictului, compania suspendase campaniile de publicitate pentru jocul World of Tanks, pentru a elimina imaginile care prezentau tancuri avansând.

Activitățile de marketing s-au reluat de atunci, cu excepția celor din Ucraina, din cauza naturii jocului și a imaginilor sale neadecvate contextului politic și umanitar al țării.

author avatar
Tudor Borcea
420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger