AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. De la „operațiunea specială”, Putin pregătește „operațiunea decisivă”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. De la „operațiunea specială”, Putin pregătește „operațiunea decisivă”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. De la „operațiunea specială”, Putin pregătește „operațiunea decisivă” / Foto: printscreen

Vladimir Putin pare să pună la punct o „operațiune decisivă” în Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a compilat o listă de acțiuni recente care converg în această direcție.

Rusia a anunțat marți că va pune în aplicare „schimbări semnificative” în armata sa până în 2026, inclusiv în ceea ce privește componența acesteia, efectivele urmând să fie majorate la 1,5 milioane de soldați. „Numai prin consolidarea principalelor componente structurale ale forțelor armate va fi posibilă garantarea securității militare a statului și protejarea noilor entități și a echipamentelor esențiale ale Federației Ruse”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Modificarea procedurii de înrolare și mobilizare

Între timp, în timp ce trupele lui Vladimir Putin întâmpină greutăți să își atingă obiectivele – principalul fiind cucerirea capitalei Kiev – se pare că președintele rus pregătește o operațiune de amploare pe teritoriul ucrainean. Așa cum arată cea mai recentă publicație a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu o listă de fapte și acțiuni care arată schimbări în strategia lui Putin.

ISW atrage atenția în primul rând asupra faptului că șeful statului rus și Ministerul rus al Apărării au anunțat că doresc să extindă rândurile armatei ruse, inclusiv prin formarea de noi divizii și reînființarea unor foste districte militare.

De asemenea, ei doresc să mărească durata de recrutare pentru bărbații ruși, care ar putea fi astfel chemați la război la o vârstă mai înaintată. Un al doilea val de mobilizare ar putea avea loc în Rusia, notează La Libre. Pe 4 noiembrie, relatează ISW, Putin a semnat ordinele de extindere a „eligibilității pentru mobilizare” pentru a permite recrutarea condamnaților.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Kremlinul speră să crească numărul de soldați pregătiți de luptă de la 1,35 milioane în septembrie 2022 la 2 milioane.

În al doilea rând, Vladimir Putin a indicat la începutul lunii decembrie că o parte dintre persoanele mobilizate în septembrie nu au fost încă trimise pe front. Președintele rus, care la începutul războiului părea să trimită în luptă oameni neantrenați, pare să-și fi schimbat strategia și vrea acum să găsească timp pentru a-și antrena trupele.

Vizite la companii și eforturi de comunicare

ISW notează, de asemenea, că Putin, recunoscând în mod public că există probleme în aprovizionarea cu materiale de război, a vizitat mai multe companii din domeniul apărării în decembrie. De asemenea, el le-a cerut miniștrilor săi să reducă timpul necesar pentru achizițiile de apărare rusești.

Schimbările în conducerea armatei ruse sunt, de asemenea, o dovadă că Rusia vrea să facă o schimbare în ofensiva sa, potrivit ISW. Vladimir Putin tocmai l-a înlocuit pe comandantul „grupării combinate de trupe” desfășurate în Ucraina, numindu-l pe șeful de stat major Valeri Gherasimov în locul generalului Serghei Surovikin. De asemenea, trei adjuncți au fost aleși de Ministerul rus al Apărării pentru a-l susține pe Gherasimov și a reuși acolo unde comandantul precedent a eșuat.

În cele din urmă, în ceea ce privește comunicarea, Kremlinul face eforturi pentru a recâștiga controlul asupra a ceea ce li se spune rușilor despre conflict.

După ce au făcut-o deja la începutul războiului, propagandiștii ruși răspândesc din nou o narațiune falsă cu privire la motivele invaziei Ucrainei, susținând faptul că suveranitatea și cultura rusă sunt amenințate și că este inevitabil să se apere împotriva independenței Ucrainei.

De asemenea, autoritățile ruse folosesc din ce în ce mai mult „milbloggeri”, adică bloggeri cunoscuți care acoperă conflictul și care, în acest caz, sunt pro-război. O alternativă la mass-media tradițională care pare să aibă un efect asupra populației rusești.

Aceste diverse puncte de remaniere a apărării rusești indică ipoteza unei acțiuni strategice în Ucraina în următoarele șase luni, care ar contracara succesele în serie ale Kievului din ultimele luni, susține ISW.

Cu toate acestea, Institutul nu spune cu certitudine că această operațiune de amploare va avea loc. Dar putem fi siguri că Rusia se pregătește pentru un război care va dura.

author avatar
Tudor Borcea