AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. De ce tancurile sunt din nou „la modă” în...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. De ce tancurile sunt din nou „la modă” în conflictul secolului 21

RĂZBOI ÎN UCRAINA. De ce tancurile sunt din nou „la modă” în conflictul secolului 21 / Foto: Facebook

În timp ce Ucraina vrea sute de vehicule blindate și tancuri pentru o contraofensivă majoră împotriva Rusiei, rolul acestor vehicule de luptă se reevidențiază în plin secol al tehnologiei, al dronelor și al sistemelor interconectate.

În primii ani ai secolului XXI, planificatorii militari se gândeau la ceva de neconceput – tancurile deveneau oare depășite? Dronele fără pilot, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente erau considerate armele viitorului. Spre exemplu, încă din 2020, unii șefi ai apărării au considerat că Marea Britanie ar trebui să renunțe complet la tancurile sale.

Forța brută pe teren încă mai contează

Dar, la începutul lui 2023, și în timp ce Ucraina se gândește la o ofensivă crucială de primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă în lupta sa pentru supraviețuire, Kievul se pregătește să se întoarcă din nou la echipamentele tradiționale ale armatei terestre din războiul secolului XX.

Șefii militari ucraineni doresc sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, disperați să contracareze forțele Moscovei și să străpungă liniile de tranșee în locuri precum Lugansk și regiunea Zaporojia.

După luni de blocaj, aliații NATO încep să înțeleagă această strategie, SUA, Franța și Marea Britanie angajându-se pentru prima dată în ultimele săptămâni să furnizeze vehicule blindate și tancuri.

O reamintire a faptului că, în ciuda sofisticării de înaltă tehnologie a războiului modern, forța brută pe teren încă mai contează. Luând cuvântul luni în Camera Comunelor din Marea Britanie, Bernard Jenkin, deputat conservator de rang înalt, a declarat că conflictul din Ucraina i-a expus pe acei „comentatori la modă care dezavuează ideea că tancurile de luptă moderne mai au vreo utilitate în războiul modern”, notează Politico.

„Ucraina a arătat că blindatele sunt importante”, a fost de acord secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Kievul susține că puținele vehicule angajate până acum de aliații occidentali trebuie să fie doar începutul și face presiuni pentru 200-300 de tancuri, 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere.

„Trebuie să preluăm inițiativa”, a declarat Andri Zagorodniuk, fost ministru al apărării al Ucrainei și membru al think tank-ului Atlantic Council. „Sprijinul cu arme ne va oferi o astfel de oportunitate”.

Armata ucraineană folosește deja tancuri din epoca sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la ocupanții ruși. Dar modelele occidentale pe care le doresc liderii săi ar oferi o schimbare de etapă în ceea ce privește capacitatea de luptă înaintea unei potențiale escaladări a ostilităților în primăvară.

„Mobilitatea este esențială într-un război ofensiv”, a declarat un diplomat dintr-o țară din UE care ia în considerare donarea unui număr de tancuri de luptă moderne. „Dacă Ucraina va avea vreo șansă de a trece la ofensivă, are nevoie de mobilitate cu tunuri grele – nu este suficient să aibă vehicule blindate de patrulare. Au nevoie de ceva care să poată distruge efectiv tancurile rusești la distanță”.

Relieful plat al Ucrainei este un teren ideal pentru tancurile în mișcare, spun experții, iar Kievul are nevoie de ele pentru a recuceri pozițiile fortificate din orașele cheie de pe linia frontului.

„Ucraina va avea dificultăți să organizeze o a doua contraofensivă fără a dispune de o forță mai mare”, a declarat Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Rușii, prea departe pentru HIMARS

Oficialii ucraineni se tem că sistemele de rachete multiple HIMARS construite în SUA, care au devastat forțele rusești în timpul operațiunilor de contraofensivă din toamna trecută, se vor dovedi mai puțin eficiente de data aceasta, deoarece inamicul lor s-a îndepărtat mai mult pentru a evita să fie lovit – ceea ce face ca tancurile să fie mai necesare decât înainte.

De asemenea, King a avertizat că anul acesta ar putea începe să se resimtă o reducere a ofertei globale de HIMARS. „Nu vor mai avea din nou acea cantitate de artilerie de precizie cu rază lungă de acțiune”, a spus King. „Așa că au nevoie de o forță apropiată mai grea – adică tancuri și vehicule de luptă – pentru a compensa diferența”.

Discuțiile dintre aliații NATO se accelerează după ce Franța a anunțat că va oferi Kievului vehicule de luptă AMX-10 RC. Marea Britanie a confirmat la sfârșitul săptămânii planurile de a trimite tancuri Challenger 2 de fabricație britanică în Ucraina.

Guvernele occidentale ar putea avansa noi angajamente înainte de reuniunea de vineri a miniștrilor apărării din țările aliate, care va avea loc la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei.

Statele membre ale UE din regiunile baltice și din Europa Centrală speră că o serie de angajamente individuale vor exercita presiuni asupra Germaniei pentru a permite altor națiuni să exporte în Ucraina tancuri Leopard 2 fabricate în Germania. „Ucrainenii nu vor fi de îngrijorați de locul de unde provin tancurile, atâta timp cât vin în cantități suficiente”, a declarat un oficial occidental.

M1 Abrams, Challenger 2, Leopard 2

Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt conștienți de diferențele semnificative dintre modelele pe care le-ar putea primi din Occident. Tancurile M1 Abrams fabricate în SUA au o rază lungă de tragere, dar prezintă dificultăți de realimentare pentru Ucraina devastată de război, deoarece motoarele lor mari cu turbină cu gaz consumă cantități mari de kerosen.

Și, deși modelul britanic Challenger 2 ar fi o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică folosite în prezent de forțele ucrainene, acestea nu sunt un rival pentru tancurile germane Leopard 2, care pot lovi o țintă de mărimea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare. Ambele funcționează cu motorină, care este mai ușor de obținut decât kerosenul.

Oficialii germani susțin că o decizie finală cu privire la trimiterea tancurilor Leopard 2 va depinde în mare măsură de ceea ce vor decide să facă SUA și insistă că aliații au nevoie de un plan adecvat pentru a instrui forțele ucrainene cu privire la operarea și întreținerea acestora. Acest lucru s-ar dovedi mai ușor dacă ar fi implicate mai multe țări.

Polonia și Finlanda și-au exprimat disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2, dar trebuie să aștepte undă verde din partea Germaniei. Helsinki a precizat săptămâna trecută că ar putea trimite o cantitate mică dacă alte țări ar fi de acord cu o abordare colectivă.

Germania ar putea dona, de asemenea, un număr de tancuri Leopard 1 mai vechi, care au intrat în serviciu pentru prima dată în 1965, dar care în prezent sunt depozitate, potrivit a doi diplomați din alte două țări UE.

Toate țările plănuiesc să livreze tancurile treptat, pentru a răspunde necesității de a instrui forțele ucrainene pentru a le utiliza și de a crea lanțurile de aprovizionare necesare pentru întreținere.

Iuri Sak, un consilier al ministrului ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov, a declarat că militarii ucraineni ar putea fi pregătiți să opereze tancurile occidentale „în câteva săptămâni și nu în câteva luni” și a îndemnat aliații să înceapă imediat antrenarea soldaților ucraineni pe o serie de posibile noi echipamente.

„Cu cât începem mai repede antrenamentele, cu atât mai mult timp vom economisi – pentru că așa cum a funcționat până acum, mai devreme sau mai târziu, orice tip de armament pe care l-am solicitat, l-am primit”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea