AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Cum va încălca NATO linia roșie cu Putin. O...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cum va încălca NATO linia roșie cu Putin. O spune în premieră Kievul!

Războiul din Ucraina i-a făcut pe români sceptici la ideea de NATO şi UE. Cum se poziţionează poporul nostru în privinţa Rusiei?

Țările membre NATO vor furniza în cele din urmă Ucrainei cele mai puternice arme convenționale pentru a ajuta la respingerea trupelor rusești, potrivit reprezentantului Kievului la Alianță.

Natalia Galibarenko a declarat că discuțiile despre arme cu rază de acțiune mai lungă, avioane de luptă și tancuri de luptă principale sunt în curs de desfășurare cu membrii NATO.

„Vom fi acolo, le vom primi”

Națiunile NATO care nu trimit avioane sau tancuri – de teamă să nu provoace Rusia – au fost o frustrare deosebită pentru Kiev. Dar Galibarenko este optimistă. „Nu suntem încă acolo, din păcate”, a spus Galibarenko despre livrări de avioane de luptă și tancuri. „Aliații știu că suntem foarte interesați să primim avioane și tancuri, dar nu a existat o decizie definitivă”. „Privind aceste șapte luni de război, pot spune că la un moment dat vom fi acolo”, a adăugat ea, informează Newsweek.

Ordinele lui Vladimir Putin privind atacurile continue cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene ajută Kievul să argumenteze în favoarea unei asistențe militare mai mari, a spus ea. SUA, Spania și Germania s-au angajat recent să furnizeze sisteme suplimentare de apărare antiaeriană sau să accelereze livrările planificate de astfel de sisteme, ceea ce l-a determinat pe ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov să laude o „nouă eră a apărării aeriene”.

Galibarenko a precizat că Ucraina are în vedere, de asemenea, sisteme de armament ofensiv și hibrid mai avansate pentru a ajuta la presarea contraofensivei în curs de desfășurare în est și sud, unde trupele ucrainene spun că au eliberat peste 600 de așezări într-o lună.

„Îmi amintesc când sistemele HIMARS erau un tabu, când diferite sisteme de artilerie precum obuzierele erau tabu. Toată lumea ne spunea: „Nu, nu vor fi livrate niciodată, pentru că atunci NATO ar fi cu adevărat angajată într-un război cu Federația Rusă”. „Dar acum primim aceste sisteme de armament de la diferite țări. Uneori este nevoie de timp pentru ca noi și aliații să ajungem la o decizie comună”.

„Unii din NATO au fost fericiți, alții nu foarte fericiți”

Ambițiile Ucrainei, consfințite prin constituție, de aderare la NATO au supraviețuit celor aproape opt luni de război. Kievul a refuzat în mod repetat apelurile din străinătate de a declara neutralitatea în schimbul păcii, nu în ultimul rând pentru că statutul de neutralitate al Ucrainei din 2014 nu a împiedicat atunci o invazie rusă.

Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski a solicitat o cale „accelerată” de aderare deplină la Alianță, ca răspuns la anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate.

„Nu vom negocia neutralitatea noastră cu Rusia”, a declarat Galibarenko. „Vom merge în NATO. Înțelegem că acest lucru nu se va întâmpla mâine, nu suntem naivi. Încercăm să evaluăm realist situația, dar cred că toate cărțile sunt acum pe masă”.

„Unii din NATO au fost fericiți, alții nu foarte fericiți”, a spus ea despre cel mai recent apel al lui Zelenski la Bruxelles. „Construirea unui consens între 30 de state membre nu a fost niciodată o sarcină ușoară și înțelegem acest lucru”.

author avatar
Tudor Borcea
766 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger