AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Coșmar pentru Putin: Germania trimite arme Kievului. Anunțul Berlinului...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Coșmar pentru Putin: Germania trimite arme Kievului. Anunțul Berlinului despre „nucleara” Swift

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Coșmar pentru Putin: Germania trimite arme Kievului. Anunțul Berlinului despre „nucleara” Swift

Germania a autorizat, sâmbătă, livrarea către Kiev a 1.400 de lansatoare de rachete antitanc, 500 de rachete sol-aer Stinger și nouă obuziere. O inversare a doctrinei oficiale a acestei țări, de la al Doilea Război Mondial.

În fața unei avalanșe de critici, Germania a acceptat să livreze arme Ucrainei și să excludă parțial Moscova din platforma interbancară Swift.

„Armata invadatoare a lui Putin”

Decizia privind armele este o inversare politică majoră pentru această țară, a cărei poziție oficială de la cel de-al Doilea Război Mondial a fost să nu livreze arme „letale” în zonele de conflict. Au existat, însă, excepții care au generat controverse.

Berlinul a autorizat livrarea la Kiev a 1.400 de lansatoare de rachete antitanc, 500 de rachete sol-aer Stinger și nouă obuziere, a anunțat guvernul. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei marchează o schimbare de epocă, amenință ordinea instituită încă din perioada postbelică”, a spus cancelarul Olaf Scholz într-un comunicat. „În această situație, este de datoria noastră să ajutăm Ucraina cât de mult putem să se apere împotriva armatei invadatoare a lui Vladimir Putin”.

1.000 de lansatoare de rachete vor veni direct din stocurile armatei germane, iar alte 400, care au fost livrate inițial Olandei, vor merge acum în Ucraina. Obuzierele vor veni din Estonia, care le-a achiziționat în primă fază de la Berlin. Aceste obuziere sunt vechi, au aparținut cândva armatei fostei Germanii de Est comuniste, scrie Le Figaro.

„Atacul rușinos al Rusiei, Ucraina trebuie să se apere”

Germania a anunțat și expedierea către Ucraina a 14 vehicule blindate, precum și a 10.000 de tone de combustibil „prin Polonia”. „Alte măsuri de sprijin sunt în prezent studiate”.

„După atacul rușinos al Rusiei, Ucraina trebuie să se apere”, a declarat ministrul german de Externe Annalena Baerbock. Berlinul răspunde astfel criticilor vehemente cărora le-a făcut obiectul, pentru refuzul său de a exporta astfel de arme, venite atât din partea autorităților ucrainene, cât și din partea partenerilor UE, precum țările baltice sau Polonia.

Politica restrictivă urmată de prima economie europeană din perioada postbelică în ceea ce privește exportul de arme își are sursa în ororile nazismului care a dat naștere unui pacifism adânc înrădăcinat în opinia publică.  Această poziție a fost însă din ce în ce mai puțin sustenabilă din punct de vedere politic de la izbucnirea invaziei Ucrainei de către armata rusă.

Polonia: „Egoismul de beton al Germaniei”

Un alt tabu a fost rupt sâmbătă: guvernul a început să cedeze pe subiectul Swift, după ce a refuzat de mult să ia în considerare excluderea Moscovei din acest sistem-cheie al finanțelor globale, de teama să nu fie penalizată în schimb de livrările de gaz, petrol și cărbune rusesc.

Annalena Baerbock și omologul său al Economiei, Robert Habeck, au declarat că lucrează la „o limitare țintită și funcțională” a Swift pentru instituțiile financiare ruse. „Lucrăm cum să limităm daunele colaterale ale unei deconectări de la Swift ”, au adăugat ei.

O excludere este considerată o „armă nucleară” în chestiuni financiare. Pentru că deconectarea unui stat de la Swift înseamnă și a împiedica propriile bănci să facă tranzacții cu băncile țării pedepsite.

Sâmbătă, înainte de anunțul german, premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat în vizită la Berlin, a descris atitudinea Germaniei față de Swift drept „egoism de beton” În mijlocul unei bătălii pentru preluarea controlului Kievului, Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă Berlinului să aibă „curajul” să blocheze accesul Rusiei la sistemul Swift.

author avatar
Tudor Borcea