AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA / Conflictul va duce la foamete / UE prevede...

RĂZBOI ÎN UCRAINA / Conflictul va duce la foamete / UE prevede penurii la nivel mondial

RĂZBOI ÎN UCRAINA / Conflictul va duce la foamete / UE prevede penurii la nivel mondial

Confruntate cu unda de șoc a războiului din Ucraina de pe piețele agricole, țările UE vor să-și sporească producția pentru a consolida securitatea alimentară în blocul comunitar a răspunde riscului penuriei în alte regiuni ale lumii.

Reducerea terenurilor lăsate fără însămânțare, ajutor financiar, revizuirea obiectivelor de ecologizare a culturilor sunt numai câteva măsuri avute în vedere.

„Războiul va duce la riscul de foamete”

În timp ce invazia Ucrainei de către Rusia, doi mari exportatori de cereale, a propulsat prețurile la uleiuri, grâu, soia, rapiță și porumb la cote record și a determinat creșterea prețurilor la combustibil și îngrășăminte, europenii se străduiesc să-și susțină fermierii.

Dar, mai presus de toate, UE caută să-și sporească producția, atât pentru a compensa scăderea aprovizionării cu hrana pentru animale (mai mult de jumătate din importurile sale de porumb proveneau din Ucraina), cât și pentru a atenua crizele alimentare grave ce se prevăd, în special în Africa și în Asia.

„Războiul va antrena mâine riscul de foamete”, a declarat luni ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian. Prin urmare, UE trebuie să „și asume rolul de a asigura hrana”, a insistat colegul său de la Agricultură Julien Denormand, scrie Europe1.

„Anticipăm penurii mondiale”

Înainte de prezentarea, miercuri, a „foii de parcurs” a strategiei agroalimentare, Comisia Europeană a înaintat luni mai multe propuneri, printre care sprijinirea depozitării private în sectorul porcinelor și utilizarea „rezervei de criză”, un fond de 450 de milioane de euro planificat pentru a ajuta fermierii în caz de instabilitate a prețurilor.

Un „acord-cadru” ar permite statelor să ofere ajutor suplimentar. Trebuie să existe „suficientă flexibilitate pentru ca fiecare țară să stabilească planuri personalizate în funcție de nevoile sale”, a argumentat ministrul finlandez al Agriculturii, Jari Leppa.

Mai ales, executivul european dorește să-și relaxeze temporar regulile drastice cu privire la terenurile neînsămânțate. Potrivit noii Politici Agricole Comune (PAC), care va intra în vigoare în ianuarie 2023, fermele de peste 10 hectare vor fi nevoite să lase cel puțin 4% din terenuri necultivate pentru a încuraja biodiversitatea.

„În următoarele luni și mai departe, trebuie să anticipăm penurii mondiale. Propunerea Comisiei ar permite ca 4 milioane de hectare să fie readuse în cultivare în UE”, a observat ministrul austriac al Agriculturii, Elisabeth Köstinger.

author avatar
Tudor Borcea
226 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai, deja a iesit gay-ul ala de Micron frankofon, cica o sa le dea ceva bonuri de masa la frantuzii lui care o sa inceapa sa scada in gramaj !! E clar ca asta a fost planul lor de la inceput, intai a fost 1.PLandemia, apoi 2.Razboiul, urmat de 3.Foametea, si in final va fi vedeta, adica 4.Moartea, asa ca tragati bine nadragii pe voi, ca vine din vara circul mare aka Jokurile Foamei !! Ha ha ha 🙂 Sa vezi atunci cum o sa innebuneasca tefeleii de foame, numai pe jos se vor arunca, mai ceva ca in The Walking Dead !! Bai usereilor nazisti, voi fiind mai durdulii, ca si tovarasul hot Ghinea, o sa va alerge oamenii flamanzi pe strazi, o sa va mance cu fulgi cu tot !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger