AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Comandanții din Azovstal, transferați în Rusia pentru investigații

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Comandanții din Azovstal, transferați în Rusia pentru investigații

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Comandanții din Azovstal, transferați în Rusia pentru investigații / Foto: printscreen

Doi comandanți de top din Batalionul Azov care a apărat uzina siderurgică Azovstal din orașul Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, au fost transferați în Rusia pentru a fi anchetați.

Incertitudinea a înconjurat soarta a sute de luptători capturați de forțele rusești în luna mai, după un asediu de luni de zile al orașului Mariupol. Moscova a declarat la acea vreme că aceștia au fost mutați în entități separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

„Investigați” în Donețk

Citând o sursă anonimă din cadrul forțelor de ordine rusești, agenția Tass a declarat sâmbătă că Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al Batalionului Azov, și Serhii Volinski, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a Forțelor Armate ucrainene, au fost mutați în Rusia.

Ofițerii forțelor speciale i-au transferat din Donețk, o provincie din estul Ucrainei pe care Moscova o recunoaște ca republică pro-rusă, „pentru a desfășura activități de investigație cu ei”, a declarat sursa citată de Tass.

„Alți ofițeri din diferite unități ucrainene au fost, de asemenea, transportați în Rusia”. Nu a existat o reacție imediată din partea Kievului, scrie U.S.News. La începutul acestei luni, Ucraina a declarat că serviciile sale de informații au fost în comunicare cu luptătorii capturați de la combinatul siderurgic Azovstal.

Peste 1.000 de „azoviști”, trasferați în Rusia

Batalionul Azov, o unitate militară de infanterie alcătuită exclusiv din voluntari, care s-a format în 2014 ca miliție voluntară de extremă dreapta pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de Rusia, și unitatea Brigăzii 36 de pușcași marini, au fost esențiale în apărarea combinatului Azovstal.

Kievul încearcă să obțină predarea tuturor luptătorilor într-un schimb de prizonieri cu Moscova, dar unii parlamentari ruși doresc ca unii dintre ei să fie judecați. Agențiile rusești au raportat la începutul lunii iunie că peste 1.000 de luptători de la Azovstal au fost transferați în Rusia în locații nedezvăluite pentru investigații.

Autointitulatele republici populare Donețk și Lugansk se află în regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei, unde Rusia luptă pentru a o scoate de sub controlul Kievului.

author avatar
Tudor Borcea