AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Cocktail-ul Molotov, arma poporului împotriva soldaților lui Vladimir Putin...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cocktail-ul Molotov, arma poporului împotriva soldaților lui Vladimir Putin (VIDEO)

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cocktail-ul Molotov, arma poporului împotriva soldaților lui Vladimir Putin (VIDEO)

Guvernul ucrainean le-a cerut cetățenilor să facă cât mai multe cocktail-uri Molotov pentru a respinge armata rusă. Simbol anti-rus și ușor de făcut, cocktailul Molotov a devenit arma de rezistență a poporului ucrainean.

Ministerul Ucrainean al Apărării a publicat pe recent pagina sa de Facebook acest mesaj: „Solicităm cetățenilor să ne informeze despre mișcările inamice, să facă cocktail-uri Molotov, să neutralizeze ocupantul!”.

O fabrică de bere s-a reprofilat deja

În cursul zilei publicării, pagina dedicată cocktail-ului Molotov al Wikipedia Ucraina a avut 60.000 de vizualizări. Ucrainenii au publicat apoi videoclipuri și imagini pe rețelele de socializare care-i arată confecționând aceste dispozitive artizanale și periculoase.

La Liov, o fabrică de bere chiar a renunțat să îmbutelieze pentru a produce acest celebru cocktail. Ar putea această armă, constând dintr-o simplă sticlă plină cu lichid inflamabil, să-i descumpănească pe ruși?

Molotov. Viaceslav Molotov

Cocktail-ul Molotov a apărut în timpul războiului din Spania, între 1936 și 1939, și naționaliștii generalului Franco au fost cei care l-au lansat împotriva tancurilor sovietice. Tehnica a fost apoi preluată de finlandezi în timpul războiului de iarnă din 1939. Din nou, împotriva tancurilor sovietice. Ei sunt cei care au numit această armă, în referire la ministrul de Externe al URSS, Viaceslav Molotov.

Acesta din urmă asigurase că URSS nu bombardează Finlanda, ci trimitea ajutor alimentar. Civilii au numit atunci în mod ironic aceste bombe „coșuri de picnic Molotov” și au numit proiectilele lor inflamabile „cocktail-uri Molotov”.

„Smoothie Bandera”

În Ucraina, civilii au decis să nu acorde rușilor onoarea de a avea o armă în numele lor și au redenumit cocktailurile Molotov „Smoothie Bandera”. Un omagiu adus lui Stepan Andriiovici Bandera, un naționalist ucrainean angajat în secolul XX în lupta pentru independența Ucrainei împotriva Poloniei și a URSS, și lider al armatei insurgente Ucrainene.

De altfel, anunțul a fost făcut oficial și de primarul din Liov, scrie 20 Minutes.

Experții subliniază că nu trebuie subestimat efectul acestui dispozitiv artizanal. Este ieftin și ușor de confecționat: nu toată lumea are o armă, dar oricine poate face un cocktail Molotov atâta timp cât are o sticlă, un lichid inflamabil precum benzina, o bucată de material pentru a face fitil și o brichetă pentru a-l aprinde.

Arma civililor și sindromul Afganistan

„Este arma manifestantului, protestastarului, arma săracului. Dacă guvernul ucrainean s-a adresat cetățenilor, mesajul a fost și este destinat și rușilor. Este un element foarte puternic de comunicare. Un mod de a spune că toți cetățenii sunt înarmați și gata să se apere”, subliniază  Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului francez pentru Relații Internaționale și Strategice (Iris), responsabil cu studiile legate de apărarea Europei, NATO și industria armelor.

Acest apel la cocktail-uri Molotov „are efect descurajant”, asigură Maulny, pentru care aspectul politic este mai important decât strategia militară. Chiar dacă războiul care se desfășoară între Ucraina și Rusia este asimetric, din cauza diferenței de mijloace militare, asta nu înseamnă absolut că jocul s-a încheiat.

„În Afganistan și Irak, armata americană a ajuns să cedeze în fața IED (Improvised Explosive Devices), dispozitivele explosive artizanale”, compară Jean-Pierre Maulny. În cele din urmă, cocktail-ul Molotov ar putea fi o armă cu puternic efect descurajator, care să afecteze și mai mult moralul soldaților ruși.

author avatar
Tudor Borcea
402 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger