AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Cinci scenarii în care s-ar încheia luptele. Înlăturarea lui...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cinci scenarii în care s-ar încheia luptele. Înlăturarea lui Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cinci scenarii în care s-ar încheia luptele. Înlăturarea lui Putin

Este greu de prevăzut modul în care va continua războiul din Ucraina. Puțini pot prezice viitorul cu încredere, dar însă iată câteva rezultate potențiale. 

O analiză BBC arată cinci scenarii prin care războiul din Ucraina, declanșat de Rusia, se poate încheia. Majoritatea sunt sumbre.

Un război de scurtă durată

În acest scenariu, Rusia își intensifică operațiunile militare. Există mai multe lovituri nediscriminate de artilerie și rachete în Ucraina. Forțele aeriene ruse – care au jucat până acum un rol discret – lansează lovituri aeriene devastatoare. Atacurile cibernetice masive se extind în Ucraina, vizând infrastructura națională cheie. Sursele de energie și rețelele de comunicații sunt întrerupte. Mii de civili mor.

În ciuda rezistenței curajoase, Kievul cade. Guvernul este înlocuit cu un regim marionetă pro-Moscova. Președintele Volodimir Zelenski fie este asasinat, fie fuge, în vestul Ucrainei sau chiar peste ocean, pentru a înființa un guvern în exil. Președintele Vladimir Putin declară victoria și retrage unele forțe, lăsând suficiente în urmă pentru a menține un anumit control. Mii de refugiați continuă să fugă spre vest. Ucraina se alătură Belarusului ca stat client al Moscovei.

Acest rezultat nu este deloc imposibil, dar ar depinde de schimbarea mai multor factori: forțele ruse au performanțe mai bune, mai multe dintre aceste forțe sunt desfășurate și spiritul extraordinar de luptă al Ucrainei se estompează. Putin ar putea realiza schimbarea de regim la Kiev și sfârșitul integrării occidentale a Ucrainei. Dar orice guvern pro-rus ar fi ilegitim și vulnerabil la revolte. Un astfel de rezultat ar rămâne instabil și perspectiva izbucnirii din nou a conflictului ar fi mare.

Un război de lungă durată

Este foarte probabil ca actualul conflict să se dezvolte într-unul prelungit. În acest scenariu, poate că forțele ruse se blochează, împiedicate de moralul scăzut, logistica proastă și conducerea ineptă.

Poate că forțele rusești vor avea nevoie de mai mult timp pentru a asigura orașe precum Kievul ai cărui apărători luptă din stradă în stradă. Urmează un asediu lung. Luptele pot fi ecou al conflictelor lungi și brutale ale Rusiei din anii 1990 , cum ar fi cel pentru a ocupa și distruge în mare parte din Groznîi, capitala Ceceniei.

Și chiar și odată ce forțele ruse au obținut o oarecare prezență în orașele Ucrainei, poate că vor avea dificultăți să își mențină controlul. Poate că Rusia nu poate furniza suficiente trupe pentru a acoperi o țară atât de vastă ca Ucraina.

Forțele defensive ale Ucrainei se transformă într-o insurgență eficientă, bine motivată și susținută de populațiile locale. Occidentul continuă să furnizeze arme și muniție. Și apoi, poate după mulți ani, poate cu o nouă conducere la Moscova, forțele ruse părăsesc în cele din urmă Ucraina, învinse și însângerate, la fel cum predecesoarele lor au părăsit Afganistanul în 1989, după un deceniu în lupta cu insurgenții islamiști.

Un război european

Este posibil ca acest război să se răspândească în afara granițelor Ucrainei? Președintele Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fostul imperiu al Rusiei prin trimiterea de trupe în fostele republici sovietice precum Republica Moldova și Georgia, care nu fac parte din NATO.

Sau ar putea fi doar calcul greșit și escaladare. Putin ar putea declara că livrările de arme occidentale către forțele ucrainene sunt un act de agresiune care justifică represalii. El ar putea amenința că va trimite trupe în statele baltice – care sunt membre NATO – precum Lituania, pentru a stabili un coridor de uscat cu exclava costieră rusă Kaliningrad.

Un scenariu extrem de periculos, cu riscul unui război Rusia-NATO, în virtutea Articolului 5 al Alianței. Dar Putin și-ar putea asuma riscul dacă ar simți că este singura modalitate de a-și salva leadership-ul.

Dacă se confruntă, poate, cu înfrângerea în Ucraina, Putin ar putea fi tentat să escaladeze în continuare. Se știe acum că liderul rus este dispus să încalce normele internaționale de lungă durată. Aceeași logică poate fi aplicată utilizării armelor nucleare. De altfel, Putin și-a pus forțele nucleare la un nivel mai ridicat de alertă.

Majoritatea analiștilor se îndoiesc că acest lucru înseamnă că utilizarea lor este probabilă sau iminentă. Dar a fost un memento că doctrina rusă permite utilizarea posibilă a armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă.

O soluție diplomatică

„Armele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. Cu siguranță dialogul continuă. Președintele Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu președintele Putin. Diplomații spun că sunt canale de comunicare deschise către Moscova. Chiar dacă negocierile ruso-ucrainene la granița cu Belarus nu au făcut prea multe progrese. Dar, acceptând discuțiile, Putin pare să fi acceptat și cel puțin posibilitatea unei încetări negociate a focului. negociat.

Întrebarea cheie este dacă Occidentul poate oferi ceea ce diplomații numesc „off ramp”, un termen american pentru o ieșire de pe o autostradă importantă. Diplomații spun că este important ca liderul rus să știe ce ar fi nevoie pentru ca sancțiunile occidentale să fie ridicate, astfel încât un acord să fie posibil.

Luați în considerare acest scenariu: Războiul merge prost pentru Rusia. Sancțiunile încep să perturbe Moscova. Opoziția crește pe măsură ce cadavrele militarilor se întorc acasă. Putin se întreabă dacă a mușcat mai mult decât poate mesteca.

El consideră că continuarea războiului poate fi o amenințare mai mare pentru leadership-ul său decât umilirea de a-i pune capăt. China intervine, punând presiune asupra Moscovei pentru a face compromisuri, avertizând că nu va cumpăra petrol și gaze rusești.

Putin începe să caute o cale de ieșire. Între timp, autoritățile ucrainene văd distrugerea continuă a țării lor și concluzionează că compromisul politic ar putea fi mai bun decât o pierdere devastatoare de vieți omenești. Așa că diplomații se angajează și se ajunge la un acord.

Ucraina, spre exemplu, acceptă suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și a unor părți din Donbas. În schimb, Putin acceptă independența Ucrainei și dreptul acesteia de a aprofunda legăturile cu Europa.

Această situație poate improbabilă. Dar nu este imposibil ca un astfel de scenariu ar putea ieși din ruinele unui conflict sângeros.

Putin, înlăturat de la Kremlin

Și cum rămâne cu Vladimir Putin însuși? Când și-a lansat invazia, a declarat: „Suntem pregătiți pentru orice rezultat”. Dar dacă acest rezultat ar fi pierderea puterii? Ar putea părea de neconceput. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat în ultimele zile și acum mulți se gândesc la asta.

Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la Kings College, Londra, a scris săptămâna aceasta: „Este acum la fel de probabil ca la Moscova să se producă o schimbare de regim, ca și la Kiev”.

De ce susține asta? Poate că Putin va continua un război dezastruos. Mii de soldați ruși mor. Sancțiunile economice au efecte, Putin pierde sprijinul popular. Poate că există amenințarea revoluției populare. Putin ar folosi forțele de securitate interne ale Rusiei pentru a suprima revolta.

Dar acest scenariu ar deveni deloc pe placul unor membri ai elitei militare, politice și economice a Rusiei, care s-ar putea întoarce împotriva lui. Occidentul precizează că, dacă Putin pleacă și este înlocuit de un lider mai moderat, atunci Rusia va vedea ridicarea unor sancțiuni și restabilirea relațiilor diplomatice normale.

O lovitură de stat pentru înlăturarea lui Putin este un scenariu puțin plauzibil. Dar nu imposibil, dacă oamenii care au beneficiat de legăturile cu Putin nu mai cred că acesta le poate apăra interesele.

author avatar
Tudor Borcea
851 afisari

11 COMENTARII

  1. Așa dintr-o dată i-a apucat mila de ukraina pe limbricii din occident. De Serbia, irak, libia, siria, etc, nu v-a apucat mila idioților?

    • Idiot esti tu, și încă unul irecuperabil.
      În Serbia, Libia, Afganistan, Vietnam etc. a fost vorba de razboaie civile, de disputa internă, în care fiecare parte nu a fost suficient de puternică pentru a înfrânge adversarii interni și a apelat la sprijin extern.
      În cazul Ucrainei Rusia a invadat tara vecină fără motiv.
      Capisci prostovane?

      • si aici tot disputa interna e tranta, intre ucrainieni si rusii reprimati de ucrainieni, iar Rusia a decis sa faca ceva in privinta asta asa cum ar fi trebuit sa facem si noi pentru romanii nostrii la fel de reprimati de javrele hohole.

  2. Cand privesti in urma ultimii30de ani ce vezi?Tot felul de razboaie pentru petrol,mai exact petro-dolari.Adica cine a deranjat afacerile cu petro-dolari a fost bombardat.Plus 11septembrie unde vinovatii cica erau talibanii.Acum intrebarea ar fi ce urmeaza dupa Ucraina?In logica razboaielor ptr petrol ar fi 1-Venezuela 2-Iran.Dar logistic nu mai este posibil,deoarece USArmy nu mai poate sustine asemenea conflicte cu perspectiva de extindere la razboi mpndial.Deci prabusirea dolarului ar fi una din variante,cu consecinte in USA imediate.Puterea politica globalista va fi inlocuita cu un guvern de tip „patriotic-national”, similar cu revolutia din1776.In Europa globalistii fara USA nu mai au forta deci se va reveni la Europa natiunilor

      • Numai tampenii spui-tarile baltice sunt in NATO iar Moldova nu mai e demult vreo miza pentru rusi
        Daca ne uitam in peisaj vedem clar zonafierbinte este Siria,Turcia,Iran.Tot conflictul este pentru petrol si zone de tranzit deacolo vinesiblocajul cu SWIFTul bancar

          • Faptul ca Romania e in NATO inseamna ca nu exista vreun pericol suntem protejati100% dar nu inseamna ca am scapat de mafiotii economici.

  3. Plecarea lui Putin înseamnă sklavizarea rușilor de către OTAN, desnaționalizarea și „globalizarea” Russiei . Victoria LGTB și a oligarhiei mondiale. E de acceptat pentru ruși? Dacă mai sunt patrioți, nu!

  4. Nu cred ca rusii sant mai putin capabili decat erau nemtii cand au intrat in Franta, etc. Pot sa ii termine pe Ucraina repede. Dar probabil ca nu vor.
    Razboiul asta nu este atat militar cat este politic. Sanctiunile ii afecteaza pe rusi, dar si pe americani. Petro-dolarii vor avea de suferit, singura valoare ramane in prima parte, petro. Datoriile cresc, inflatia creste, oameni mai nemultumiti, aliatii mai nerabdatori si infometati/infrigurati, crize de toate peste tot.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger