AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Cinci motive pentru care Zelenski mai are de stat...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cinci motive pentru care Zelenski mai are de stat la ușa NATO

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cinci motive pentru care Zelenski mai are de stat la ușa NATO / Foto: Facebook

Kievul a reacționat la anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene anunțând că va semna o cerere de aderare accelerată la alianța militară NATO.

Țări membre precum Polonia, România, Slovacia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord susțin această candidatură.

Dar, în mod semnificativ, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a evitat să o susțină, în timp ce consilierul de securitate al SUA, Jake Sullivan, a declarat că cererea ar trebui amânată. Iată cinci motive pentru care este puțin probabil ca Ucraina să adere la NATO în curând.

Riscul unui război mai amplu

Faptul că Ucraina se află în război cu Rusia complică situația. În conformitate cu Articolul 5 din acordul de apărare colectivă al NATO, dacă un stat membru este atacat, toate celelalte state membre trebuie să considere că este vorba de un atac împotriva lor și să vină în ajutorul aliatului agresat. Acest lucru înseamnă că, dacă Ucraina ar adera la NATO în timp ce se află încă în război cu Rusia, Articolul 5 ar fi activat.

„Există riscuri de escaladare dacă Ucraina devine membru”, a declarat John Williams, profesor la Universitatea Durham, specializat în politică internațională, război și suveranitate, avertizând că ar putea duce la un „scenariu de coșmar”. „NATO ar fi lansată mai clar în război într-un mod mult mai direct”, a continuat el, ceea ce înseamnă că alți membri care se învecinează cu Rusia, cum ar fi statele baltice și Polonia, ar putea „deveni potențial o linie de front”, scrie Euronews.

Pe măsură ce cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei au avansat, Putin a amenințat că va răspunde cu aceeași monedă, dacă NATO va desfășura trupe și infrastructură în aceste țări. Dar această reticență actuală nu a însemnat închiderea permanentă a ușii către Ucraina. După ce războiul se va încheia, Ucraina ar putea în continuare să se alăture alianței, țara rămânând un viitor membru credibil.

„Să se termine mai întâi conflictul”, a declarat Jamie Shea, fost secretar general adjunct al NATO. „Deocamdată, problema cheie este să păstrăm Ucraina ca stat funcțional și să scoatem forțele rusești de pe teritoriul său”.

Aderarea  „nu este necesară” pentru Ucraina

NATO este deja angajată față de Ucraina. Pe lângă zecile de miliarde de euro în ajutor militar și financiar din partea statelor membre individuale ale NATO, alianța însăși oferă un sprijin uriaș Ucrainei, coordonând această asistență bilaterală și livrarea de ajutor umanitar și neletal.

„Este ironic”, a spus Shea. „Toate aceste arme care curg în Ucraina înseamnă că, într-un fel, Ucraina are deja o garanție de securitate NATO (…) fără a fi membru”. „Uneori, poți obține multe beneficii ale apartenenței la NATO fără a adera efectiv”, a adăugat el, citând exemplul Kosovo, care a fost sprijinit de forțele de menținere a păcii ale alianței la sfârșitul anilor 1990.

Același lucru este valabil și pentru amenințarea nucleară, sugerează profesorul Williams. În urma comentariilor liderului cecen Ramzan Kadîrov, care a afirmat că Rusia ar trebui să folosească arme nucleare de mică putere în Ucraina, Washingtonul a declarat că va riposta sever, fostul director al CIA, David Petraeus, afirmând că SUA ar distruge trupele rusești din Ucraina și ar scufunda întreaga sa flotă din Marea Neagră.

Tulburări și probleme de corupție

Înainte de a putea adera la NATO, țările trebuie să îndeplinească anumite standarde economice, politice și militare. Potrivit profesorului Williams, Ucraina este încă „departe” de a îndeplini aceste criterii de aderare, subliniind „probleme” cu „instituțiile democratice” și „procesele anticorupție” ale țării.

„Este o cale lungă, instituțiile politice din Ucraina mai au de lucru”. Oferta Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu dificultăți similare, existând preocupări legate de îndeplinirea standardelor și așteptărilor blocului comunitar.

Cu toate acestea, există speranțe că războiul va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a îndeplini cerințele NATO, în special din punct de vedere militar. „Ucraina va ieși din această situație cu probabil una dintre cele mai bune armate, deoarece a primit o mulțime de echipamente și antrenamente occidentale”, a declarat Shea. Acest lucru o va face un „candidat mai atractiv” pe termen lung, a adăugat el.

Dificil ca toți membrii Alianței să susțină candidatura

Conform regulilor NATO, noii membri pot fi admiși doar dacă toți cei 30 de membri sunt de acord. Chiar dacă unul singur nu este de acord, acesta poate obstrucționa – sau chiar deraia – întregul proces.

Suedia și Finlanda s-au confruntat cu această dificultate în cazul propriilor cereri de aderare la NATO, iar Turcia a ridicat obiecții inițiale. În același mod, Ungaria s-ar putea dovedi a fi o problemă pentru cererea de aderare a Ucrainei. Aceste țări, care au o graniță terestră comună, au o dispută de lungă durată privind drepturile minorității ucrainene vorbitoare de limbă maghiară.

Ungaria a blocat în mod repetat încercarea Ucrainei de a se integra atât în NATO, cât și în UE. „Viktor Orban este genul de om care va face probleme dacă simte că are sprijin popular”, a spus Shea. „Uitați-vă la istoricul său în UE”. Orban a criticat în repetate rânduri strategia Occidentului față de Rusia și s-a poziționat ca aliat al lui Putin, criticând utilizarea sancțiunilor și încheind acorduri în domeniul gazelor cu Moscova.

Opiniile din alte capitale europene reprezintă, de asemenea, o problemă. „Marea întrebare este dacă Franța și Germania ar fi de acord”, a declarat William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la think tank-ul International Institute for Strategic Studies. „Ar fi ei dispuși să meargă atât de departe?”

În 2008, atât Parisul, cât și Berlinul au blocat încercările Ucrainei și Georgiei de a adera la Alianță, în timp ce în februarie  – cu doar o săptămână înainte de invazia rusă – cancelarul german Olaf Scholz a declarat că aderarea Ucrainei nu era în cărți.

Ar fi o „victorie propagandistică” pentru Putin

De la izbucnirea războiului din Ucraina, Vladimir Putin a promovat linia conform căreia Rusia este amenințată de NATO. El a justificat în mod obișnuit invadarea Ucrainei pentru a scăpa Rusia de această amenințare, despre care susține că reprezintă un pericol pentru integritatea teritorială a țării sale.

Dacă Ucraina ar adera la planul de apărare integrată al NATO, Shea susține că acest lucru ar implica invariabil plasarea de trupe și baze militare occidentale pe teritoriul ucrainean. „Acest lucru i-ar da lui Putin un impuls propagandistic masiv”, a spus el. „Putin încearcă puternic, chiar cu disperare, să îi convingă pe ruși că există o amenințare existențială externă din partea NATO (…) aducerea Ucrainei acum ar face doar jocul acestei narațiuni”.

Oficialii NATO și politicienii occidentali au precizat în repetate rânduri că războiul din Ucraina este un conflict între Kiev și Moscova, iar președintele american Joe Biden a declarat că nu va implica Alianța într-un conflict mai larg din cauza Ucrainei.

author avatar
Tudor Borcea
755 afisari

9 COMENTARII

  1. Bravo Ungaria
    Dintre tarile cu teritorii furate de URSS ce se afla acum in componenta Ucrainei ,doar Ungaria are coloana vertebrala avand obiectii la aderarea Ucrainei
    Ai nostrii sunt de toata jena ,atat de pupincuristi ,incat te apuca greata cand ii vezi cu cata seninatate se leapada de fratii nostrii aflati in teritoriile rapite abuziv
    Dintre toate tarile NATO ai nostrii politicieni in frunte cu alogenul de la Cotroceni sar printre primii sa ceara respectarea INTEGRITATII statului vecin corupt ,hot si agresiv cu Romania si romanii ucraineni .

  2. Asdad – Tu esti un bou – urmasul lui Bandera. Ai face mult bine tie , si tarii daca te-ai arunca in Nipru , si sa nu te mai gaseasca niciodata.
    As putea sa-ti mai scriu multe – dar nu se merita – da si tu dovada de curaj o data in viata ta de milog , si urmeaza-mi sfatul .

  3. De ce Ucraina sa nu fie in Nato? De cand s-a infiintat Nato este tot mai mult o adunatura de banditi care fura de la toti si cine nu e de acord le da cu bomba in cap. Ucraina merita cel mai mult sa fie in Nato at putea aduce o contributie enorma la actualizarea tacticilor pe linii teroriste care functioneaza mai bine in ziua de azi decat razboiul in stil vechi

  4. DIHANIA MUTĂ de la Cotroceni a aprobat imediat Ucraina să intre în NATO , nu-i pasă că românii ar fi carne de tun în război ,el oricum pleacă la Fritzii lui și cu pensie babana asigurată de noi prostimea

  5. DIHANIA MUTĂ chiar și acum cere solidaritate pt Ucraina dar nu cere Europei solidaritate pt intrarea României în Schengen…alegerea Dihaniei a fost cel mai mare TUN pe care la primit România vreodată

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger