AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. China, noul arbitru al lumii? Occidentul se roagă de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China, noul arbitru al lumii? Occidentul se roagă de Xi Jinping să-l cheme pe Putin la masa negocierilor

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China, noul arbitru al lumii? Occidentul se roagă de Xi Jinping să-l cheme pe Putin la masa negocierilor / Foto: Facebook

Președintele Franței, Emmanuel Macron i-a cerut, marți, omologului său chinez Xi Jinping să intervină pe lângă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a-l convinge să revină la „masa negocierilor” în conflictul din Ucraina, a anunțat Palatul Elysée.

China, noul arbitru al lumii? Cu puțin timp înainte de începerea summit-ului G20, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping să joace rolul de mediator pe lângă Vladimir Putin, după nouă luni de când Rusia a început războiul în Ucraina.

Beijingul, reticent să critice Moscova

Emmanuel Macron „cere ca China să ajute, să contribuie pentru a transmite mesaje președintelui Putin pentru a evita escaladarea și pentru a reveni serios la masa negocierilor”, a precizat președinția franceză.

De asemenea, președintele chinez s-a opus „cu fermitate” folosirii armelor nucleare și „a susținut dezescaladarea și încetarea focului”, a mai informat Palatul Elysée, scrie BFMTV.

Xi Jinping a cerut Franței și Europei să lucreze alături de China pentru a consolida „stabilitatea” în lume, fără a menționa războiul din Ucraina. Întâlnirea dintre cei doi lideri, care a avut loc în hotelul delegației chineze, a durat puțin peste 40 de minute, potrivit Palatului Elysée.

Macron i-a cerut omologului său chinez ca cele două țări să își „unească forțele” împotriva războiului din Ucraina, subliniind că „stabilitatea” lumii este și în „interesul” Chinei. Este oportun „să ne unim forțele pentru a răspunde la marile probleme internaționale, ați menționat problema climei, ca să numesc doar una, dar și crizele internaționale, cum ar fi războiul lansat de Rusia în Ucraina, pentru care G20 este un format adecvat”, a declarat el la începutul unei întâlniri bilaterale în marja summitului G20 de la Bali, informează Le Figaro.

Palatul Elysée afirmă că Emmanuel Macron „este pregătit” să viziteze oficial China, la începutul anului viitor. Întâlnirea sa de marți cu Xi Jinping a fost prima pentru Macron din noiembrie 2019.

China nu a condamnat ofensiva Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie, și rămâne foarte reticentă, la fel ca multe țări din sud, inclusiv Indonezia, în a critica Moscova, inclusiv la summitul G20. Se așteaptă ca G20 să emită un comunicat în care „majoritatea” membrilor grupului să condamne cu fermitate ofensiva rusă din Ucraina, a declarat marți un înalt oficial american.

author avatar
Tudor Borcea
302 afisari

1 COMENTARIU

  1. SA REVINA LA MASA NEGOCIERILOR PUTIN CU CINE, CU MASCARICIUL LUMII JELENSKY, CU UNUL CARE EMITE NUMAI PRETENTII ABERANTE , CONSIDERANDU SE – BURICUL PAMANTULUI-SI EL FIIND DE FAPT ,-.FRUNTEA DIN BURIC – ?????UN CIRC GROTESC SI GRETOS IN ACELASI TIMP……….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger