AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. China își apără legăturile cu Rusia / Răspunsul Beijingului...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China își apără legăturile cu Rusia / Răspunsul Beijingului la acuzațiile SUA

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China își apără legăturile cu Rusia / Răspunsul Beijingului la acuzațiile SUA

Partener diplomatic și economic apropiat al Rusiei, China consideră că acționează pentru pace și se află „de partea bună a istoriei”.

China a respins, joi, acuzațiile „nejustificate” ale Statelor Unite cu privire la relația cu Rusia, în plin război cu Ucraina. Beijingul nu a condamnat până acum invazia rusă și se mulțumește să ceară tuturor părților să dea dovadă de reținere și dialog.

„Să nu fie denaturată poziția Chinei”

În acest context, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri că poziția Chinei față de Rusia amenință „integrarea” sa în economia globală. „China și-a afirmat recent relația specială cu Rusia. Sper cu ardoare că China va face ceva pozitiv cu această relație și va ajuta la încheierea acestui război”, a spus Yellen.

Joi, Ministerul chinez al Afacerilor Externe și-a exprimat nemulțumirea. „Depunem eforturi mari pentru a ușura situația, a rezolva criza și a restabili pacea”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, care a cerut să nu „fie denaturată poziția” Beijingului.

„Suveranitatea Ucrainei trebuie păstrată. Preocupările legitime de securitate ale Rusiei trebuie de asemenea respectate”, a repetat el la o conferință de presă, informează Le Matin.ch. Beijingul estimează, la fel ca Moscova, că extinderea NATO a contribuit la declanșarea războiului din Ucraina.

Poziția Chinei față de Rusia contrastează cu cea a Occidentului, care a condamnat ferm operațiunea ordonată de Vladimir Putin în Ucraina și a impus sancțiuni împotriva economiei și liderilor rusi.

„Ne opunem acuzațiilor și suspiciunilor nejustificate împotriva Chinei, ca să nu mai vorbim de presiunea sau constrângerea împotriva acesteia”, a spus Zhao Lijian. „Timpul va dovedi că China se află de partea bună a istoriei”, a adăugat el.

Statele Unite declară că sunt îngrijorate de potențialul ajutor militar chinez pentru armata Kremlinului sau de faptul că Beijingul ajută Moscova să eludeze sancțiunile occidentale. China le-a cerut la începutul acestei luni occidentalilor să nu-i „subestimeze” rolul, argumentând că a spune Rusiei să oprească războiul din Ucraina nu este suficient pentru a pune capăt ostilităților.

author avatar
Tudor Borcea