AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. China cere SUA ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei / Ce...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China cere SUA ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei / Ce spune Beijingul despre masacrul de la Bucea

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China cere SUA ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei / Ce spune Beijingul despre masacrul de la Bucea

China a cerut Statelor Unite să ridice sancțiunile economice împotriva Rusiei, susținând că aceasta va ajuta la rezolvarea războiului din Ucraina declanșat de Vladimir Putin.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus că SUA ar trebui să înceteze să amenințe Moscova cu sancțiuni dacă vor să vadă progrese în discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Beijingul se opune „sancțiunilor unilaterale”

„Dacă Statele Unite sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, ar trebui să înceteze să mai fluture caietul de sancțiuni”, a spus Zhao în cadrul unui briefing, miercuri.

Zhao a criticat anterior decizia Occidentului de a impune sancțiuni Rusiei, afirmând că Beijingul „se opune întotdeauna sancțiunilor unilaterale”. Un alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a acuzat SUA că „profită de haosul” războiului în curs, scrie The Moscow Times.

Casa Albă a anunțat miercuri că Washingtonul, G7 și Uniunea Europeană pregătesc o nouă rundă de sancțiuni care vizează băncile și oficialii ruși. De asemenea, vor interzice noi investiții în Rusia.

Imaginile din Bucea, „profund tulburătoare”

Această decizie este un răspuns la bombardarea continuă a orașelor Mariupol și Harkov, precum și la uciderea civililor din orașul Bucea, care a fost ocupat de ruși – acte pe care Kievul și aliații săi le-au numit crime de război făcute de către forțele ruse.

În ciuda apelurilor din partea oficialilor ucraineni, China a refuzat în mod repetat să condamne ofensiva Rusiei asupra vecinului său pro-occidental, încercând în schimb să păstreze legăturile comerciale și gîzduindu-l, săptămâna trecută, pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Însă, în comentariile sale de miercuri, Zhao Lijian a comentat imaginile masacrului civililor din Bucea ca „profund tulburătoare”, însă s-a abținut să condamne armata rusă, spunând că „orice acuzație trebuie să se bazeze pe fapte”.

 

author avatar
Tudor Borcea