AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Cea mai mare bancă a Rusiei părăsește Europa. Finanțele...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cea mai mare bancă a Rusiei părăsește Europa. Finanțele Moscovei, lovite decisiv

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Cea mai mare bancă a Rusiei părăsește Europa. Finanțele Moscovei, lovite decisiv

Grupul Sberbank, principala bancă a Rusiei, a anunțat miercuri, 2 martie, că se retrage de pe piața europeană, după ce a fost lovit de sancțiuni financiare masive ca represalii pentru invazia Ucrainei de către Moscova.

„Sberbank a decis să se retragă de pe piața europeană. Băncile subsidiare ale grupului se confruntă cu ieșiri anormale de numerar și amenințări la adresa securității angajaților și birourilor lor”, a spus grupul într-un comunicat citat de agențiile de presă ruse.

Șapte bănci rusești, excluse din sistemul Swift

Potrivit acestui comunicat, Sberbank nu poate furniza lichidități filialelor sale europene, din cauza unui ordin al Băncii Centrale a Rusiei.

Sberbank este prezent în opt țări europene: Germania, Austria, Croația, Cehia, Ungaria, Slovenia, Serbia și Bosnia- Herțegovina.

„Sucursalele europene ale Sberbank au un nivel ridicat de capital și active, fondurile clienților sunt asigurate în conformitate cu legile locale”, a asigurat banca, scrie France 24.

Marți seară, autoritatea de reglementare bancară din UE a anunțat că va fi deschisă procedura de faliment pentru principala subsidiară din Europa a Sberbank, slăbită de sancțiunile financiare.

Această subsidiară cu sediul în Austria, Sberbank Europe AG, care are aproape 4.000 de angajați, va fi supusă „procedurilor de insolvență” în această țară, a declarat această autoritate, Consiliul unic de rezoluție (CRU).

În cadrul sancțiunilor occidentale, UE a exclus până acum șapte bănci rusești din sistemul financiar Swift.

 

author avatar
Tudor Borcea
665 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger