AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce va anunța Putin pe 9 mai. Trei scenarii...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce va anunța Putin pe 9 mai. Trei scenarii care pot schimba conflictul

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce va anunța Putin pe 9 mai. Trei scenarii care pot schimba conflictul / Foto: Facebook

Rusia comemorează luni, 9 mai, capitularea Germaniei naziste în 1945. În această „Zi a Victoriei”, Vladimir Putin se va adresa poporului său și va vorbi despre invazia militară rusă pe teritoriul Ucrainei, pe care o califică drept o „operațiune specială”. Va spune că este un succes pentru armata rusă? Va face o declarație oficială de război împotriva Ucrainei? Discursul său mult așteptat ar putea schimba cursul conflictului.

Celebrarea celei de-a 77-a aniversări a capitulării Germaniei naziste promite să fie foarte specială în Rusia, în contextul invaziei rusești în Ucraina.

9 mai este Ziua Victoriei în Rusia, sărbătoare publică instituită în 1965, în timpul URSS, care este prilej în fiecare an al unei mari parade militare în Piața Roșie din Moscova. Vladimir Putin urmează să țină un discurs, așteptat cu nerăbdare de observatorii occidentali, care se tem de o declarație oficială de război din partea șefului Kremlinului și de un apel la mobilizare generală în țară. Cu toate acestea, Moscova a negat acest zvon pe 4 mai prin intermediul purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov.

9 mai, o dată „sacră”

„Ziua Victoriei Marelui Război Patriotic”, aduce un omagiu celor 26 de milioane de sovietici morți în cel de-al Doilea Război Mondial și soldaților care au plătit cu viața această victorie împotriva Germaniei naziste. „Această sărbătoare «sacră» celebrează patriotismul și consolidează legătura dintre populație și armată, instituția cea mai apreciată de către populație”, explică Carole Grimaud Potter, cercetător și fondator al Centrului de Cercetare pentru Rusia și Europa de Est (CREER), un think tank cu sediul la Geneva, în Elveția.

„Ziua Victoriei” în Rusia oferă o viziune specific rusească asupra sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, care prezintă Rusia ca fiind singurul eliberator al Europei de sub jugul nazismului.

 Putin trebuie să-și convingă populația

Vladimir Putin este așteptat să vorbească despre „operațiunea specială” în curs de desfășurare, termenul folosit de Kremlin pentru a descrie invazia rusă în Ucraina. „El trebuie să obțină sprijinul poporului pentru războiul său, este foarte important”, spune Carole Grimaud Potter. „Festivitățile de luni vor fi o ocazie pentru Putin de a consolida opinia publică în legătură cu războiul din Ucraina. Iar pârghia care funcționează foarte bine este cea a celui de-al Doilea Război Mondial, a soldaților ruși, eroi care au reușit să învingă nazismul”.

O încetare a focului, încă departe

Potrivit experților, există trei scenarii deschise pentru liderul de la Kremlin. Multă vreme, mulți analiști occidentali au crezut că ziua de 9 mai ar fi putut marca sfârșitul oficial al conflictului, deoarece Kremlinul credea că desfășoară o ofensivă de scurtă durată. Rusia ar fi putut anunța atunci o „victorie uimitoare”, scrie Ouest-France.

Dar această opțiune devine din ce în ce mai puțin probabilă pe măsură ce conflictul se prelungește, observă Johanna Möhring, cercetător la Centrul de Studii Avansate în Securitate, Strategie și Integrare (Cassis) și lector la Universitatea din Bonn (Germania): „Acum pare clar că războiul care a început la 24 februarie nu se va încheia la 9 mai”, observă ea.

O opinie împărtășită de Carole Grimaud Potter: „Astăzi nu mai vorbim de pace sau de negocieri”, recunoaște ea. „Suntem în modul militar, cu posibilitatea ca conflictul să se extindă pe alte fronturi, cum ar fi Transnistria sau Belarus”, care a lansat exerciții militare surpriză la 4 mai.

Potrivit acesteia, masacrele din Bucea au fost cele care au bulversat conflictul. „A fost un moment de cotitură pentru ucraineni și pentru Occident”, a spus ea.

O mobilizare generală a forțelor rusești?

Astăzi, vântul nu bate spre pace. Dimpotrivă, explică Johanna Möhring. „Rapoartele serviciilor de informații militare ucrainene indică faptul că o mobilizare ascunsă este în curs de desfășurare de partea rusă. Anunțul oficial al acestei mobilizări ar putea fi făcut apoi în timpul discursului prezidențial din 9 mai”.

„Acesta este un zvon care circulă în Rusia de la începutul invaziei”, spune Carole Grimaud Potter. El a devenit mai important în partea vestică, pe măsură ce asistăm la progresele timide ale trupelor rusești în Donbas”.

Probleme logistice și de trupe

Aceste „progrese timide” s-ar datora în special dificultăților logistice și problemelor de trupe cu care se confruntă armata rusă. „Ei nu au suficienți soldați pentru a cuceri teritoriile din Donbas”, rezumă Carole Grimaud. O mobilizare generală ar permite armatei ruse să apeleze la „cea mai mare parte a rezerviștilor”, precum și să își mărească numărul de recruți.

Ar putea Vladimir Putin să declare atunci mobilizarea generală în timpul festivităților din 9 mai? Fondatoarea CREER nu este convinsă. „Ar fi necesar să se declare legea marțială în țară, ceea ce este posibil doar în cazul unei agresiuni din partea unei forțe externe. Și, pentru moment, nu cred că exploziile care au avut loc de partea rusă a frontierei ucrainene ar putea declanșa legea marțială”.

O altă ipoteză: Kremlinul ar putea anexa republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, care ar deveni de facto rusești și care sunt în război cu Ucraina. Atunci ar putea fi declarată legea marțială.

Anunțul unei victorii simbolice și continuarea conflictului

A treia ipoteză ar fi anunțarea unei victorii simbolice și un mesaj care să facă o paralelă între mai 1945 și mai 2022: „Pentru Kremlin, ar fi de dorit să poată sărbători Ziua Victoriei cu, de exemplu, cucerirea orașului Mariupol”, explică Johanna Möhring. De asemenea, ar putea fi prezentată ca o etapă-cheie în „denazificarea” Ucrainei, citată ca obiectiv al „operațiunii militare speciale” rusești în Ucraina, întrucât este bastionul contestatului Batalion Azov, această formațiune de origine ultranaționalistă, care i-a expulzat pe combatanții pro-ruși din Marioupol în 2014 și care este prezentată ca „neonazistă” de Kremlin.

Această opinie este împărtășită de o sursă apropiată de Ministerul Forțelor Armate din Franța. „Chestiunea este ca Rusia să apară cel puțin ca învingător al primei faze a conflictului”, explică sursa. „În cazul în care câștigurile sale actuale sunt mult mai mici decât se așteptau, ei pot totuși să salveze aparențele în Rusia”.

Spre o intensificare a conflictului

Dacă Vladimir Putin ar alege această opțiune, nu înseamnă că războiul nu și-ar schimba forma. „Perspectiva ar putea fi aceea a unei intensificări a confruntării, atât între Rusia și Ucraina, cât și între Rusia și Occident. Pârghiile folosite de Kremlin pentru a destabiliza tabăra adversarilor săi sunt multiple, iar noi arme, în principal non-militare, cum ar fi arma foamei, sunt testate și adăugate constant în portofoliu”, spune Johanna Möhring.

„O pace care nu ar avea ca rezultat o înfrângere ucraineană nu ar fi acceptabilă”, conchide cercetătorul. „Iar confruntarea cu Occidentul nu se va încheia odată cu sfârșitul războiului din Ucraina”.

author avatar
Tudor Borcea
357 afisari

3 COMENTARII

  1. Sa sarbatoreasca pierderea razboiului in Ucraina, sa defileze armata Rosie in cinstea pierederii acestui stupid razboi

  2. Financiar e clar ca economia Rusiei nu poate face fata la toate tarile NATO .Mai mult ca sigur Rusia va cere ajutor de la tarile cu care are tratate bilaterale si conflictul are toate sansele sa se extinda.(exact asta au spus si altii de la Pentagon)Oricum ar fi costurile deja depasesc orice fel de consolare pentru un eventual „castigator” si nu are niciun sens ce se intampla

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Cum vrea PSD să adune voturi de la fanii lui Florin Piersic. Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila, în vizită, la spital!

PSD-iştii Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila au mers în vizită la Florin Piersic (88 ani), internat la Spitalul Foişor din București. Şi au avut...

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...
proger