AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce se va schimba cu livrarea rachetelor americane Patriot...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce se va schimba cu livrarea rachetelor americane Patriot – VIDEO

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce se va schimba cu livrarea rachetelor americane Patriot - VIDEO / Foto: Facebook

Statele Unite au confirmat miercuri livrarea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina, cu ocazia vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington. Un pas important în internaționalizarea conflictului, dar care nu ar trebui să schimbe în mod fundamental situația de pe teren.

Ucraina a cerut în repetate rânduri sistemul Patriot (Phased Array Tracking Radar for intercept on Target) al armatei americane, deoarece este considerat unul dintre cele mai capabile sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune de pe piață.

Multe sisteme: o apărare dificil de coordonat

Aceste rachete reprezintă pilonul principal al apărării flancului estic al NATO și sunt capabile să intercepteze toate amenințările din aer pe o rază de acțiune cuprinsă între 60 și 160 km. Zburând cu o viteză de până la patru ori mai mare decât viteza sunetului, acestea lasă puține șanse avioanelor inamice și celor mai moderne proiectile, chiar și celor care zboară la altitudini foarte mari.

Fiecare baterie mobilă este formată din opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete. Calculatoare, generatoare de energie și un radar de înaltă performanță completează acest armament rar, care este folosit de o duzină de aliați ai SUA, precum Japonia și Israel. Se așteaptă ca bateria care va fi livrată Ucrainei să provină din arsenalul polonez sau german.

„Acest nou sistem va fi folosit pentru a umple golurile. Ucraina are deja sisteme sovietice S-300 sau sisteme occidentale cu rază medie de acțiune, cum ar fi Iris-T (Germania) sau Crotale (Franța). Cu Patriot, ucrainenii vor avea o capacitate cu rază lungă de acțiune”, a declarat Marc Chassillan, un consultant specializat în probleme de apărare, scrie France 24.

În fața strategiei rusești de lovire a apărării cu o ploaie de proiectile, ucrainenii vor trebui să coordoneze diferitele sisteme deja existente.

„Patriot vor fi folosite pentru a distruge rachete de mare viteză, în timp ce celelalte se vor ocupa de drone. Dar aceasta rămâne o coordonare extrem de complexă, pe care armatele nu sunt obișnuite să o pună în aplicare, deoarece dispunem în general de mijloace mai puțin eterogene”, a declarat Generalul Dominique Trinquand, fost șef al misiunii militare franceze la ONU.

O singură baterie, un miliard de dolari

Cu toate acestea, acest nou armament, oricât de sofisticat ar fi, nu ar trebui să schimbe echilibrul de putere pe teren. Cu această singură baterie, Ucraina va putea securiza doar câteva sute de kilometri pătrați din teritoriul său. Capitala Kiev, centrul puterii și cel mai populat oraș din Ucraina, ar putea beneficia de desfășurarea acestuia. Instalarea bateriei, a cărei valoare se ridică la aproximativ un miliard de dolari, ar trebui să fie însoțită de o operațiune de securizare majoră.

Fiecare rachetă americană costă, de asemenea, câteva milioane de euro, ceea ce ar trebui să îi încurajeze pe ucraineni să verifice cu atenție țintele înainte de a lansa o interceptare.

„Acesta nu este un sistem care va urmări drone sau rachete balistice mai mici. Poate face asta? Absolut. Dar atunci când vorbim despre doborârea unei drone de 20.000 de dolari sau a unei rachete balistice de 100.000 de dolari pe care o cumpără Rusia, cu o rachetă de 3-5 milioane de dolari, asta nu îți oferă un randament prea mare al investiției”, a declarat și Mark Hertling, fost comandant al US Army Europe. Acesta a estimat că există probabil unele „așteptări nerealiste” cu privire la ceea ce o baterie Patriot va putea face pentru Ucraina.

„Cu excepția cazului în care drona vizează o centrală electrică și este pe cale să întrerupă alimentarea cu energie electrică a milioane de oameni”, spune Marc Chassillan. „Atribuirea unui sistem depinde, de asemenea, de valoarea țintei care trebuia să fie distrusă”.

„Patriot sunt un sistem de arme defensive, antibalistice și antiaeriene, cu accent pe cele defensive”, a spus Hertling. „Nu câștigi războaie cu capacități defensive. Câștigi războaie cu capacități offensive”.

Sistemul nu va fi operațional imediat

Un alt dezavantaj este faptul că implementarea acestei baterii Patriot va necesita timp. Chiar dacă soldații ucraineni au dovedit o capacitate uimitoare de a învăța rapid și bine mânuirea armelor occidentale, stăpânirea acestui sistem sofisticat, care necesită aproximativ 90 de soldați, nu este ceva de azi pe mâine.

„În special, artileriștii ucraineni sol-aer vor trebui să fie instruiți. Desigur, ei sunt deja obișnuiți cu acest tip de sistem, dar vor avea nevoie de câteva săptămâni sau chiar câteva luni. În plus, aceștia vor trebui să fie instruiți în ceea ce privește întreținerea acestor echipamente extrem de sofisticate. Chiar dacă această formare a început deja, sistemul va fi operațional abia peste două sau trei luni”, spune Marc Chassillan.

Probabil că este prea târziu pentru a ajuta Kievul să facă față războiului frigului condus de Vladimir Putin. Potrivit oficialilor americani, antrenamentele pentru trupele Kievului sunt deja planificate la baza Grafenwöhr din Germania. Polonia, care are mai multe situri echipate cu Patriot, ar putea oferi, de asemenea, un centru de pregătire pentru specialiștii ucraineni.

Mesaj pentru Moscova și Teheran

Acest ajutor militar american „de lux” este, de asemenea, un mesaj adresat Moscovei și, într-o mai mică măsură, Teheranului, care, după dronele sale kamikaze, ar putea furniza Rusiei rachete balistice.

„A oferi un sistem a cărui performanță este net superioară celei a aliatului și a adversarului este o decizie eminamente politică”, spune Marc Chassillan. După ce a ezitat mult timp să facă acest pas de teama de a provoca o escaladare, Joe Biden își reafirmă acum cu tărie sprijinul fără rezerve pentru Ucraina. Bateria Patriot face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari care va include, de asemenea, bombe cu ghidaj de precizie pentru avioanele de luptă ucrainene.

Potrivit lui Dominique Trinquand, „dincolo de acest nou ajutor, vizita lui Zelenski la Washington, într-un moment în care președintele Putin a decis să reunească toți responsabilii din domeniul apărării pentru a discuta despre anul 2023, este o modalitate de a arăta că confruntarea este acum cu adevărat între Rusia și Statele Unite.

author avatar
Tudor Borcea
354 afisari

1 COMENTARIU

  1. Uite-asa o sa avem si noi patrioate in tara, cand o sa inceapa urkanii sa traga nuke cu ele. Ca pe kinjaluri nu au cum sa le ajunga, se uita in zare dupa ele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger