AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce ar schimba o declarație oficială de război a...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce ar schimba o declarație oficială de război a lui Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce ar schimba o declarație oficială de război a lui Putin / Foto: Facebook

Aflată în conflict cu Ucraina din 24 februarie, Rusia nu a declarat niciodată oficial război vecinului său. O schimbare de terminologie, posibilă la data simbolică de 9 mai, ar avea consecințe grave.

În timp ce occidentalii se întreabă cu privire la un posibil anunț al lui Vladimir Putin că va declara război Ucrainei, la 9 mai, data capitulării Germaniei naziste în 1945, ce diferență ar face acest anunț?

O mobilizare generală

Deși Rusia și Ucraina sunt în conflict din 24 februarie, Moscova nu a făcut până acum nicio declarație oficială de război vecinului său. Un anunț în acest sens ar face, prin urmare, ca conflictul să intre într-o nouă fază.

Va marca 9 mai o nouă etapă în invazia rusă în Ucraina? Deși întrebarea rămâne deschisă, o declarație de război a lui Vladimir Putin constituie un act recunoscut de dreptul internațional.

Un astfel de anunț i-ar permite mai întâi lui Vladimir Putin să lanseze o „mobilizare generală” în rândul populației ruse pentru a lupta împotriva ucrainenilor, consideră colonelul Michel Goya, consultant francez în domeniul apărării, informează BFMTV.

Consultantul subliniază că, până în prezent, dacă rușii sunt într-adevăr angajați militar pe teren, aceștia sunt doar „voluntari”. Rusia „nu poate angaja recruți” atâta timp cât nu este oficial în război, a spus el.

Pe hârtie, 2 milioane de rezerviști

Cu toate acestea, Michel Goya este prudent în ceea ce privește contribuția imediată a unei astfel de mobilizări. „Pe hârtie, există două milioane de rezerviști care pot fi mobilizați în caz de război. În realitate, din aceste două milioane, niciunul nu este instruit, iar stocurile de rezervă sunt într-o stare deplorabilă”, a spus el.

Nu există un bilanț uman oficial, dar unele surse occidentale afirmă că până la 12.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului, în timp ce NATO vorbește de 7.000-15.000 de oameni uciși de partea rusă. Acestea sunt pierderi majore pentru Moscova, care ar putea avea nevoie de noi brațe.

Economia de război

Declanșarea unui război ar permite, de asemenea, Rusiei să intre într-o economie de război. „Nu știm care este starea resurselor (lui Vladimir Putin) în acest moment, dar el a pierdut deja mult. Intrarea în război l-ar putea ajuta”, a declarat Sylvie Bermann, consultant în diplomație și fost ambasador al Franței în Rusia.

Într-adevăr, economia de război îi va permite șefului statului rus să preia controlul asupra gestionării resurselor economice și să le mobilizeze cu prioritate pentru a finanța efortul de război.

Patrick Sauce, specialist în relații internaționale amintește de rachetele lansate masiv de ruși de la începutul conflictului, o tendință care acum este în scădere. Lansarea unei economii de război ar permite probabil Moscovei să finanțeze, printre altele, mai multe rachete.

Mobilizarea aliaților

O declarație de război ar permite, de asemenea, Rusiei să își mobilizeze mai puternic aliații, în special prin intermediul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), creată în 2002 și din care Moscova face parte. Organizația politico-militară, din care mai fac parte Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan, Tadjikistan și Armenia, prevede la articolul 4 că, în cazul unei agresiuni al unuia dintre membrii săi, ceilalți trebuie să-i vină în ajutor militar.

O declarație de război nu ar fi nesemnificativă pentru Moscova, care până acum s-a străduit să vorbească despre o „operațiune specială” sau o operațiune externă atunci când a vorbit despre luptele cu Ucraina. „Are sens din punct de vedere politic? Nu sunt sigură”, a declarat Sylvie Bermann.

„Ar schimba narațiunea Kremlinului”

„Ar schimba întreaga narațiune a Kremlinului”, a declarat pentru CNN Oleg Ignatov, analist la International Crisis Group, un ONG dedicat prevenirii și rezolvării conflictelor mortale. Expertul consideră că, vorbind despre război, Rusia ar recunoaște public dificultățile sale în Ucraina.

Anunțul ar putea avea, de asemenea, consecințe negative asupra sprijinului popular rusesc în conflict. Mulți civili sunt de acord cu „operațiunea specială” din Ucraina, dar nu vor să meargă pe front, susține Oleg Ignatov. În ciuda speculațiilor, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurări că Moscova nu urmărește să pună capăt conflictului din Ucraina la 9 mai.

author avatar
Tudor Borcea
962 afisari

8 COMENTARII

    • Daca imi plateste 20.000 euro/luna merg sa lupt de partea Rusiei! Na voina!

  1. Asta urmeaza :””https://www.art-emis.ro/istorie/declaratia-de-razboi-a-evreilor-impotriva-germaniei-naziste-boicotul-economic-din-1933-1″”

  2. Totusi intr-o retorica despre „razboi contra nazistilor” a Rusiei de ce nimeni din Israel nu are vreo parere oficiala? Cei care au pana la urma cunostinta in detaliu despre nazisti sunt evreii.Sau acum mai nou s-a re-scris istoria ?Si pana la urma cine conduce UE si USA?

  3. Singura modalitate a lui Putin de ase vindeca , este un tratament intens cu ceai de pule nepaleze

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger