AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Câți bani le oferă Putin rușilor care vor să...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Câți bani le oferă Putin rușilor care vor să se înroleze

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Câți bani oferă Putin rușilor care vor să se înroleze / Foto: The Moscow Times

Mai multe birouri mobile de înrolare militară au putut fi văzute în mai multe orașe din nordul Rusiei, în timp ce Kremlinul vrea să remedieze deficitul de combatanți din Ucraina.

Un astfel de punct mobil a putut fi observant în timpul unei curse anuale de semimaraton din orașul siberian Novosibirsk. O altă fotografie de la eveniment a arătat ofițeri de recrutare amestecându-se cu alergătorii.

Rezervele de infanterie, epuizate în Ucraina

Astfel de puncte de recrutare par a fi o priveliște tot mai frecventă în orașele rusești, în timp ce Kremlinul se străduiește să remedieze deficitul de personal al armatei din Ucraina, fără a declara oficial război și a anunța o mobilizare totală sau parțială.

Invazia Rusiei în Ucraina, care s-a desfășurat pe mai multe fronturi în fața unei apărări ucrainene energice, a epuizat masiv rezervele de infanterie ale Moscovei, spun analiștii, iar oficialii militari se grăbesc să astupe golurile.

De la începutul războiului, birouri mobile de înrolare au fost observate în orașul nordic Arkhangelsk, în orașele din regiunea vecină Murmansk și la un concert pro-război din orașul Severomorsk. O livrare de birouri mobile de înrolare a fost raportată în martie la Districtul militar rus din Orientul Îndepărtat, urmând să fie recrutați oameni în estul și sudul Siberiei, scrie The Moscow Times.

Oferte între 2.900 și 5.200 de dolari pe lună

De asemenea, rușilor care și-au încheiat serviciul militar li se oferă sume mari pentru a semna contracte militare pe termen scurt, potrivit rapoartelor mass-media. Cei care optează pentru contracte de trei luni ar putea câștiga peste 170.000 de ruble (2.900 de dolari) pe lună – de aproximativ patru ori mai mult decât salariul mediu local – potrivit unui anunț publicat săptămâna trecută în Tula, un oraș situat la 200 de kilometri sud de Moscova.

Luna trecută, un recrutor militar din Cecenia, republică din Caucazul de Nord, i-a oferit unui reporter care se dădea drept o persoană interesată să se înroleze un salariu de 300.000 de ruble (5.200 de dolari) în prima lună după înrolare.

„În acest stadiu, armata rusă luptă cu o forță alcătuită din fragmente de unități pe care le-a pus laolaltă”, afirmă analiști precum Michael Kofman (Woodrow Wilson International Center, Washington, DC). „Marea provocare este că nu pot înlocui eficient pierderile și nu au unități pe care să le rotească”.

Din cei aproximativ 150.000 de soldați ruși folosiți pentru a ataca Ucraina, în luna februarie, se estimează că o treime au fost uciși sau răniți, potrivit oficialilor britanici. Iar în timp ce armata rusă avansează cu ofensiva sa în estul Ucrainei, aceasta este departe de raportul de 3:1 între atacatori și apărători de care experții spun că o forță de atac are nevoie pentru a avea succes.

„Având în vedere modelul Forțelor Armate Ruse, odată ce se iau în calcul pierderile, acestea operează aproape la limită”, a declarat Nick Reynolds, expert în război terestru la Royal United Services Institute din Londra.

Relocări de trupe din Siria, Abhazia și Osetia de Sud

În alte încercări de a consolida numărul de trupe, Kremlinul se pare că și-a redus prezența militară în alte țări străine și a relocat trupe în Ucraina. Se pare că Rusia a redistribuit soldații staționați în regiunile separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud, a retras soldați din Siria și a mutat în Ucraina unități de mercenari ruși care luptă în țările africane.

De asemenea, autoritățile fac presiuni pentru adoptarea unei legislații care să crească limita superioară de vârstă pentru cei care se pot înscrie în serviciul prin contract. O propunere legislativă prezentată în parlament săptămâna trecută de doi deputați din partidul de guvernământ Rusia Unită – inclusiv un fost ministru adjunct al Apărării – va permite bărbaților ruși cu vârsta de peste 40 de ani și străinilor cu vârsta de peste 30 de ani să semneze un contract militar.

O soluție mai radicală la lipsa de soldați disponibili pentru a lupta în estul Ucrainei este ca Rusia să folosească mai mult recruții, potrivit analiștilor. Deși Putin a promis că recruții nu vor fi folosiți în Ucraina, oficialii militari ruși au recunoscut că unii au fost desfășurați în primele zile de luptă și mulți ruși se tem în continuare că cei dragi aflați în serviciul militar ar putea fi trimiși pe front.

author avatar
Tudor Borcea
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger