AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Britanicul Paul Urey, capturat de separatiști, a murit în...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Britanicul Paul Urey, capturat de separatiști, a murit în arest / Londra „nu a făcut nimic pentru el”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Britanicul Paul Urey, capturat de separatiști, a murit în arest / Londra „nu a făcut nimic pentru el” / Foto: printscreen

Cetățeanul britanic Paul Urey, capturat în aprilie de forțele pro-ruse în estul Ucrainei în cadrul unei misiuni umanitare, a murit în detenție la 10 iulie, au anunțat, vineri, autoritățile separatiste.

„În ciuda gravității infracțiunilor (sale), Paul Urey primea asistență medicală adecvată. În ciuda acestui fapt, având în vedere diagnosticul și stresul, a murit pe 10 iulie”, a declarat pe Telegram Daria Morozova, responsabilul pentru drepturile separatiștilor din regiunea Donețk, asigurând că acesta era un mercenar și nu un lucrător umanitar.

Britanicii „nu au făcut nimic pentru el”

O organizație non-profit cu sediul în Marea Britanie, Presidium Network, a anunțat la 29 aprilie că doi lucrători umanitari pe care îi cunoștea, Paul Urey și Dylan Healy, au fost capturați de armata rusă în sudul Ucrainei în timp ce încercau să evacueze o femeie și doi copii.

Mama lui Paul Urey a declarat că fiul ei se afla într-o misiune umanitară și că suferea de diabet și avea nevoie de insulină, scrie Le Figaro.

Paul Urey, originar din Manchester and Warrington, în nordul Angliei, este descris de rețeaua Presidium ca fiind un familist care nu a servit în armată, dar a petrecut opt ani în Afganistan ca antreprenor civil, în timp ce Dylan Healy a lucrat pentru un lanț hotelier din Marea Britanie.

Daria Morozova a declarat vineri, în publicația sa, că autoritățile britanice știau că Urey era deținut de forțele armate din Donețk, dar că nu au făcut nimic pentru el. Ea l-a acuzat pe decedat că „a condus operațiuni militare, a recrutat și a antrenat mercenari pentru bandele armate ucrainene”. Potrivit acesteia, Urey suferea de diabet, probleme renale, respiratorii și cardiace, precum și de suferință psihologică.

Același teritoriu separatist din Donețk, a cărui independență a fost recunoscută de Moscova chiar înainte de atacul din 24 februarie asupra Ucrainei, a condamnat la moarte alți doi britanici și un marocan pentru mercenariat. Declarația Dariei Morozova nu spune nimic despre Dylan Healy, care a fost capturat în același timp cu Paul Urey, potrivit Presidium Network.

author avatar
Tudor Borcea