AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi în Ucraina. Bogdan Aurescu urgentează constituirea Grupului de Luptă din România

Război în Ucraina. Bogdan Aurescu urgentează constituirea Grupului de Luptă din România

Bogdan-AurescuRăzboi în Ucraina. Bogdan Aurescu urgentează constituirea Grupului de Luptă din România

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

Se discută din nou despre situaţia din Ucraina şi consolidarea apărării pe Flancul Estic, iar ministrul Aurescu va cere constituirea accelerată a a Grupului de Luptă din România.

Mai multe forţe aliate în ţara noastră

”Reuniunea a fost convocată pentru a analiza cele mai recente evoluţii de securitate, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pentru a dezbate, în continuare, acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată prcizează că şeful diplomaţiei române ”va accentua necesitatea consolidării semnificative şi pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România”.

S-a schimbat situaţia geo-politică din urmă cu 8 ani

Trebuie să restructurăm postura pentru a ne adapta la ceea ce Rusia face în Ucraina şi în Belarus, deoarece, în acest moment, Belarus a devenit un alt cartier militar al Rusiei şi în acelaşi timp trebuie să avem în vedere prezenţa militară rusă din Ucraina.

Este o situaţie complet diferită de cea din 2014, când Rusia a ocupat ilegal Crimeea şi apoi şi-a construit prezenţa militară acolo. Atunci, doar Crimeea a fost ocupată, aşa că trebuie să conştientizăm această nouă realitate şi să ne adaptăm la ea”, a arătat ministrul Aurescu.

 

author avatar
Andrei Ștefan