AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Forbes anunță cât a ocupat Rusia din teritoriul Ucrainei...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Forbes anunță cât a ocupat Rusia din teritoriul Ucrainei în 3 luni de război

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Bilanț la trei luni de la începerea războiului. Cât a ocupat Rusia din teritoriul Ucrainei. Cifrele vin de la Forbes (foto: captură video Youtube)

Au trecut trei luni de la începutul războiului din Ucraina. Lumea întreagă stă cu ochii pe situația de acolo, iar scenariile încep să prindă contur.

În tot acest context, Forbes a pus cap la cap o serie de cifre-cheie pentru cele trei luni de la începutul războiului din Ucraina, cu referire la pierderile suferite de partea ucraineană. Așa s-a aflat și procentul teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina.

Potrivit Forbes, 20,7% din teritoriul Ucrainei este ocupat de forțele ruse și aliate în Donbas, adică aproximativ 125.000 de kilometri pătrați, conform agcnews.eu. În 23 februarie 2022, erau aproximativ 43 de mii de kilometri pătrați în mâinile separatiștilor LDNR, sau 7% din teritoriul ucrainean. Acum această zonă este de 2,9 ori mai mare, potrivit aceleiași surse.

Pierderile la nivelul infrastructurii se ridică la 100 de miliarde de dolari

Primul adjunct al șefului agenției guvernamentale Ukravtodor, Andriy Ivko, a anunțat că 23.500 kilometri de drumuri și peste 300 de structuri artificiale distruse de armata rusă trebuie reconstruite, potrivit Forbes. Și asta pentru că războiul a distrus aproape de două ori mai multe drumuri decât s-a reușit la nivel local să se repare în doi ani de „Marea Construcție”.

În total, conform Școlii de Economie din Kiev, doar pierderile directe din cauza daunelor aduse infrastructurii fizice au ajuns la 97,4 miliarde de dolari începând cu 19 mai. Din această sumă, 35% o constituie distrugerea clădirilor rezidențiale, 32% – autostrăzi, 11% – activele întreprinderilor, 7% – aeroporturi civile. Având în vedere ritmul mediu de creștere a pagubelor în luna mai (3 miliarde dolari/săptămână), pierderea din 24 mai poate fi estimată la aproximativ 100 miliarde dolari, precizează aceeași sursă.

Peste 3000 de civili uciși și alți 4.000, răniți

Potrivit datelor ONU, disponibile la data de 20 mai, 3.838 de civili au fost uciși și 4.351 răniți în Ucraina.

Printre victime sunt și copii. Bilanțul tragic indică faptul că 232 de copii au fost uciși și 431 au fost răniți.

author avatar
Andrei Coman