AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Biden trimite un munte de bani pentru Zelenski /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Biden trimite un munte de bani pentru Zelenski / Suma este cât PIB-ul unei țări

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Biden trimite un munte de bani pentru Zelenski / Suma este cât PIB-ul unei țări

Congresul SUA a făcut marți primul pas spre deblocarea unui nou pachet masiv de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ca urmare a sprijinului președintelui Joe Biden pentru Kiev.

„Prin acest pachet de ajutor, America transmite lumii un semnal privind determinarea noastră de nezdruncinat de a fi alături de poporul curajos al Ucrainei până la obținerea victoriei” împotriva Moscovei, a declarat Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, cu câteva ore înainte ca textul să fie adoptat de aleșii din ambele partide.

Congresul, presat de Biden să semneze

Pachetul trebuie acum să fie votat în Senat înainte de a fi promulgat de Joe Biden. El include 6 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să se doteze cu vehicule blindate și să își consolideze apărarea antiaeriană, într-un moment în care luptele continuă să facă ravagii în estul și sudul țării.

Aproape 9 miliarde de dolari sunt, de asemenea, alocate pentru a asigura, printre altele, „continuitatea instituțiilor democratice din Ucraina”, precum și o importantă componentă umanitară. Președintele Biden cerea de mai multe săptămâni o extindere bugetară uriașă de 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei rusești.

Dar luni seară, liderii democrați și republicani au convenit să meargă chiar mai departe, ajungând la un compromis asupra unui pachet de 40 de miliarde de dolari, echivalentul PIB-ului Camerunului în 2020.

„Adoptarea rapidă a acestei finanțări de urgență este esențială pentru a ajuta poporul ucrainean”, a insistat marți liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, scrie Le Point. Camera superioară este așteptată să voteze asupra pachetului la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. Într-o declarație de luni, președintele american a îndemnat Congresul să voteze „imediat” finanțarea.

Zelenski le vorbește americanilor de Pearl Harbor

Potrivit executivului american, există o urgență. Șefa serviciilor secrete americane, Avril Haines, a avertizat marți că Vladimir Putin, care se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, se bazează pe slăbirea sprijinului occidental pentru Kiev.

Aliat tradițional al președinților americani în materie de politică externă, Congresul a deblocat deja, la jumătatea lunii martie, aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană.

Într-un discurs virtual adresat aleșilor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat conflictul din țara sa cu cele mai întunecate date din istoria americană: Pearl Harbor, atacurile de la 11 septembrie.

Doi lideri ai Senatului, republicanul Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal, au făcut marți un pas mai departe în lupta împotriva Moscovei, prezentând o rezoluție care îl îndeamnă pe șeful diplomației americane să pună Rusia pe lista neagră a SUA a „statelor care sponsorizează terorismul”. Patru țări se află acum pe listă: Cuba, Iran, Siria și Coreea de Nord.

author avatar
Tudor Borcea