AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Avioanele Kievului și Moscovei. În cât timp ar pierde...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Avioanele Kievului și Moscovei. În cât timp ar pierde ucrainenii controlul aerian

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Avioanele Kievului și Moscovei. În cât timp ar pierde ucrainenii controlul aerian

În timp ce majoritatea privirilor se îndreaptă către solul republicilor separatiste din estul Ucrainei, un conflict în această țară s-ar desfășura parțial în aer, ca orice război modern între puteri statale.

Prin recunoașterea celor două republici separatiste din Donbas, Donețk și Lugansk, și anunțul trimiterii armatei ruse în aceste teritorii oficial ucrainene, Vladimir Putin a decis, după luni de tensiune și suspans, să extindă conflictul cu vecinul său, Ucraina.

Moștenirea URSS

Dacă ar căpăta amploare, ceea ce nu este exclus, având în vedere forțele masate săptămâni întregi pe teritoriile rusești, bieloruse sau în Crimeea, conflictul s-ar desfășura parțial în aer, forțele aeriene jucând un rol-cheie în orice război modern.

Popular Mechanics a făcut un inventar rapid al forțelor aeriene implicate, inclusiv ale NATO, în cazul în care ideea improbabilă a unei intervenții s-ar concretiza de partea Alianței. Pe de altă parte, în timp ce Ucraina nu este deloc neajutorată în aer, vecinul său belicos are infinit mai multă putere de foc.

Potrivit cifrelor Flight Radar, forțele aeriene ucrainene au 69 de avioane de luptă active: 43 MiG-29 (cod NATO: Fulcrum) precum și 23 Su-27 ( cod NATO: Flanker). Dacă pot fi redutabile, aceste Mig-29 și Su-27 sunt aeronave vechi, pe care țara le-a moștenit în 1991, în timpul dezmembrării fostei URSS.

Puține din ele au primit, de la construirea lor, în secolul trecut, îmbunătățirile și modernizările capabile să le mențină la nivelul rivalilor ruși, scrie Slate.

Dronele turcești îi sperie pe ruși

Un plan de modernizare a fost votat la Kiev în 2020, cu un buget de 12 miliarde de dolari și care vizează achiziția de echipamente occidentale.

Dar măsura a venit prea târziu iar modelele de mai sus mai pot fi susținute de 20 de avioane mai vechi Su-24 și Su-25 destinate atacului la sol, precum și de către elicoptere Mi-24 „Hind”.

Popular Mechanics, pe de altă parte, nu citează o achiziție majoră recentă pentru Ucraina: drone Bayraktar TB2, proiectate, construite și vândute de Turcia, spre îngrijorarea Moscovei, care deja și-au arătat eficiența în luptă.

Arsenalul Moscovei, copleșitor

Rusia poate conta pe o forță de peste 1.000 de avioane de luptă. Dintre acestea, 350 de Su-27 care, ca și cele operate de Ucraina, au fost, într-un anumit număr, modernizate sau sunt de nouă generație, Su-27SM sau Su-35, de exemplu.

Dacă această armată copleșitoare nu ar fi suficientă pentru a impune Ucrainei o strictă superioritate aeriană, Rusia ar putea conta pe nenumăratele baterii de S-400 postate pe teritoriul său dar și în Belarus, un performant sistem de rachete antiaeriene, dotat cu o rază de acțiune de peste 400 de kilometri.

Fără măcar a menționa recentul transfer la Kaliningrad al avioanelor Mig-31 înarmate cu rachete hipersonice Kinjal, potențial îndreptate spre Europa, foarte numeroasele sale rachete balistice Iskander-M ar putea lovi în câteva minute sute de ținte terestre din partea ucraineană. În special bazele aeriene ale țării, pentru a paraliza preventiv reacția avioanelor.

Potrivit sursei citate, Ucraina ar pierde superioritatea aeriană asupra teritoriului său în doar câteva ore.

Avioanele NATO, doar pentru NATO

Un scenariu ca NATO să se implice cu forțe aeriene este deocamdată exclus.

Membrii NATO, și în special Statele Unite, au la dispoziție avioane F-22 și F-35 în diferite țări care se învecinează cu Ucraina, Polonia, România sau țările baltice (Estonia, Lituania și Letonia) și o mare forță de informații aeriene, care monitorizează non-stop acțiunile rusești și ar putea împărtăși informațiile sale cu forțele aeriene ale țării amenințate.

Cu o prezență care s-a consolidat semnificativ în ultimele săptămâni, Danemarca, Spania, Olanda, Franța, Belgia sau Marea Britanie, ca să numim câteva țări, Alianța ar avea, fără îndoială, câteva avioane valoroase (Eurofighter, F-35, Rafale, F-16) care să se opună rușilor și să încerce să salveze ceea ce poate fi salvat – probabil că nu prea mult în acest stadiu.

author avatar
Tudor Borcea
863 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger