AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme sofisticate pentru Kiev, amânate. De ce nu mai...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme sofisticate pentru Kiev, amânate. De ce nu mai riscă Biden cu Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme sofisticate pentru Kiev, amânate. De ce nu mai riscp Biden cu Zelenski / Foto: Facebook

Planul administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone mari, care pot fi înarmate, a fost suspendat de teama că echipamentul sofisticat de supraveghere ar putea cădea în mâinile rușilor, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.

Obiecția tehnică la vânzare a fost ridicată în timpul unei revizuiri mai aprofundate de către Administrația pentru Securitatea Tehnologiei de Apărare a Pentagonului, însărcinată cu păstrarea tehnologiei de mare valoare departe de mâinile inamicului.

Anterior, planul, care circulă din martie, fusese aprobat de Casa Albă, au declarat trei persoane.

10 milioane de dolari bucata

Planul de a vinde către Ucraina patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei a fost raportat pentru prima dată de Reuters la începutul lunii iunie.

Obiecția față de exportul dronelor a apărut din cauza îngrijorărilor legate de faptul că echipamentul radar și de supraveghere de pe drone ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

Sursele au declarat că acest aspect a fost trecut cu vederea în cadrul revizuirii inițiale, dar a fost abordat în cadrul întâlnirilor de la Pentagon de la sfârșitul săptămânii trecute.

„Revizuirile de securitate tehnologică sunt o practică standard pentru transferul de articole de apărare americane către toți partenerii internaționali. Toate cazurile sunt analizate individual. Prin intermediul procesului stabilit, preocupările legate de securitatea națională sunt ridicate în atenția autorității de aprobare corespunzătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sue Gough.

Decizia privind continuarea sau nu a acordului este acum analizată la un nivel mai înalt al lanțului de comandă de la Pentagon, dar momentul în care va fi luată o decizie este incert, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului, scrie U.S. News.

O soluție pentru a avansa vânzarea ar fi schimbarea pachetului de radare și senzori existent cu ceva mai puțin sofisticat, dar acest lucru ar putea dura luni de zile, a precizat una dintre surse.

În cazul în care se va permite ca procesul de vânzare a dronelor să progreseze, Congresul va avea șansa de a-l bloca, deși acest lucru a fost considerat puțin probabil. Cele patru drone Gray Eagle, fabricate de General Atomics, urmau inițial să ajungă la armata americană, au declarat persoane familiare cu procesul.

Potrivit documentelor bugetare ale armatei, Gray Eagle costă 10 milioane de dolari fiecare.

author avatar
Tudor Borcea
838 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger