AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme pentru Kiev: Germania a ajuns la fundul sacului...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme pentru Kiev: Germania a ajuns la fundul sacului cu rezervele / Soluția propusă de Berlin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme pentru Kiev: Germania a ajuns la fundul sacului cu rezervele / Soluția propusă de Berlin

Germania aproape că și-a epuizat posibilitățile de a furniza Ucrainei echipamente militare extrase din rezervele armatei, Bundeswehr, dar ia în calcul livrări efectuate direct de industria de armament, a declarat, sâmbătă, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

„Pentru livrările din stocurile Bundeswehr, trebuie să spun sincer că am atins o limită între timp”, a declarat ministrul pentru ziarul Augsburger Allgemeine.

Arme direct din producție

Armata germană trebuie să-și mențină capacitatea de acțiune și să poată „garanta apărarea țării și a Alianței Nord Atlantice (NATO), a adăugat ea.

„Dar asta nu înseamnă că nu putem face mai mult pentru Ucraina, așa că am clarificat ce poate furniza industria în mod direct” la Kiev, a continuat Lambrecht. Berlinul se consultă „continuu cu Ucraina pe acest subiect”.

Până la invazia rusă din 24 februarie, Germania a fost reticentă, din motive istorice, să trimită arme în Ucraina, care le-a cerut în fața tensiunilor în creștere cu Moscova. Cancelarul Olaf Scholz a făcut apoi o întoarcere de 180 de grade, iar forțele ucrainene au primit deja arme antitanc, lansatoare de rachete și rachete sol-aer de la Berlin.

Dar conflictul din Ucraina a aruncat o lumină dură și asupra stării „alarmante” a armatei germane, potrivit comisarului pentru apărare al Bundestag-ului (parlamentului), Eva Högl, în timp ce unul dintre cei mai înalți gradați a vorbit despre o armată „mai mult sau mai puțin secătuită”.

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a cerut joi membrilor NATO să îi furnizeze rapid mai multe echipamente militare, inclusiv arme grele. „Este clar că Germania poate face mai mult, având în vedere rezervele sale”, a spus el.

Ucrainenii au solicitat în special de la Berlin furnizarea a o sută de vehicule blindate de tip Marder. Bundeswehr are astfel de vehicule produse de compania germană Rheinmetall.

Dezbateri privind livrările

Rheinmetall ar putea pregăti rapid aproximativ douăzeci de vehicule blindate, în prezent în curs de mentenanță, pentru forțele ucrainene, a declarat șeful companiei, Armin Papperger, pentru Spiegel în această săptămână.

Potrivit presei germane, chestiunea unei astfel de livrări este dezbătută de experții guvernamentali în securitate, deoarece ridică probleme de fezabilitate tehnică, întârzieri logistice și menținerea la zi a arsenalului german.

Germania urmează să-și majoreze semnificativ cheltuielile militare în acest an și să creeze un fond excepțional de 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza armata cu obiectivul de a atinge 2% din PIB, recomandat de NATO.

author avatar
Tudor Borcea
731 afisari

3 COMENTARII

  1. Iote, domnule, Germania, zis și sparanghel, a scăpat de toate vechiturile din armată, fără a le casa la fier vechi, fără a pune în aplicare programul rabla, putând trece la producția de arme noi necesare înzestrării armatei. Deci, răzbelul ruso-ucrainean a este benefic Germaniei, și nu numai.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger