AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme chimice la Mariupol, Rusia acuzată / Separatiștii din...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme chimice la Mariupol, Rusia acuzată / Separatiștii din Donețk: „Scoatem cârtițele din gaura lor”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Arme chimice la Mariupol, Rusia acuzată / Separatiștii din Donețk: „Scoatem cârtițele din gaura lor”

Mai mulți ucraineni raportează folosirea de către armata rusă a armelor chimice împotriva orașului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, unde primarul Vadim Boicenko a anunțat moartea a 10.000 de civili de la începerea războiului. Ministrul britanic de Externe a anunțat luni că aceste afirmații sunt în curs de verificare.

„Informații indică faptul că forțele ruse ar fi folosit agenți chimici într-un atac asupra populației din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii noștri pentru a verifica informațiile”, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, pe contul său Twitter.

Londra: „Vom cere socoteală lui Putin”

Orice utilizare a unor astfel de arme „ar constitui o escaladare brutală a acestui conflict și le vom cere socoteală președintele rus Vladimir Putin și regimului său” , a adăugat ea.

La rândul ei, parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuș a indicat că Rusia a folosit o „substanță necunoscută” la Mariupol, unde, potrivit acesteia, mai multe persoane suferă de insuficiență respiratorie. „Cel mai probabil arme chimice”, a scris ea pe Twitter.

„Substanțe toxice necunoscute”, spune Batalionul Azov

Batalionul Azov, care apără Mariupol, susținuse anterior că o dronă rusă a aruncat o „substanță toxică” asupra soldaților și civililor din Mariupol, într-un mesaj publicat luni pe Telegram, în care se precizează că mai multe persoane sufereau de probleme respiratorii si neurologice. Potrivit lui Andrii Bilețki, fondatorul batalionului Azov, trei persoane au fost otrăvite acolo cu o substanță toxică necunoscută. „Trei persoane prezintă semne clare de otrăvire cu produse chimice de război, dar fără consecințe catastrofale”, scrie Ouest-France.

„Aș dori să reamintesc liderilor lumii că posibila utilizare a armelor chimice de către armata rusă a fost deja discutată”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său zilnic. „ Este necesar să reacționăm la agresiunea rusă mai dur și mai rapid”, a adăugat el. AFP nu a putut imediat să verifice în mod independent aceste afirmații.

Separatiștii: „Scoatem cârtițele din gaura lor”

Reprezentantul armatei separatiste la Donețk, Eduard Basurin, citat luni de agenția rusă Ria Novosti, a afirmat, la rândul său, că trupele care  asediază Mariupolul ar putea recurge la „trupe chimice care să găsească o modalitate de a scoate cârtițele din gaura lor”, cu referire la soldații ucraineni care rezistă cu îndârjire. Rusia a negat săvârșirea crimelor de război în timpul ofensivei sale din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

author avatar
Tudor Borcea
591 afisari

3 COMENTARII

  1. Reteta e aceeasi ca in Irak si Siria.Cand cateii americanilor si-o iau peste bot o dau pe arme chimice .Ne-am plictisit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger