Sistemele de monitorizare de la distanță a materialelor nucleare de la centrala electrică de la Cernobîl din Ucraina au încetat să transmită date către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AEIA), a anunțat marți acest organism al ONU.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, preluând controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din istorie, în 1986.
Rafael Grossi, directorul AIEA, „a indicat că transmisia la distanță a datelor de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost întreruptă”, a indicat agenția într-un comunicat, scrie Le Figaro.
Rușii pun în pericol siguranța centralei
AIEA folosește termenul „garanții” pentru a descrie măsurile tehnice pe care le aplică materialelor și activităților nucleare, cu scopul de a descuraja răspândirea armelor nucleare prin detectarea timpurie a utilizării abuzive a acestor materiale.
„Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare a garanțiilor din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând”, se arată în comunicat.
Peste 200 de tehnicieni și paznici sunt blocați la Cernobîl, lucrând 13 zile la rând sub supravegherea rusă.
Situația personalului „s-a înrăutățit” la fața locului, a spus AIEA, citând autoritatea de reglementare nucleară ucraineană.
Uzina defunctă se află în interiorul unei zone de excludere care găzduiește reactoare scoase din funcțiune, precum și instalații de deșeuri radioactive.
Agenția ONU a cerut Rusiei să permită lucrătorilor să se rotească, deoarece odihna și turele regulate sunt cruciale pentru siguranța sitului.
„Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară din Chornobîl și de riscurile potențiale pe care aceasta le presupune pentru siguranța nucleară”, a spus Grossi.