AcasăȘTIRI EXTERNELovitură pentru Europa! Al doilea mare furnizor de gaze NU poate înlocui...

Lovitură pentru Europa! Al doilea mare furnizor de gaze NU poate înlocui Rusia!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Al doilea furnizor de gaz al UE nu poate înlocui Rusia/Europenii nu au alternativă

Al doilea furnizor al UE, Norvegia spune că nu își poate crește livrările de gaz. Norvegia acoperă aproximativ 20% din necesarul european de gaze naturale, față de 45% în cazul Rusiei.

Europenii vor trebui să caute în altă parte decât în Norvegia o alternativă la gazul rusesc. Al doilea furnizor de gaze către UE, după Rusia, Norvegia produce deja la capacitate maximă și nu își poate crește livrările, a declarat marți premierul Jonas Gahr Store.

Producția nu se poate schimba „de la o zi la alta”

Datorită imenselor sale zăcăminte offshore, regatul scandinav acoperă aproximativ 20% din necesarul european de gaze naturale, față de 45% cât acoperă Rusia, țară de care UE dorește acum să-și reducă dependența, în lumina ofensivei militare din Ucraina.

„Norvegia livrează la maximum din capacitatea sa. Guvernul este în contact cu companiile responsabile cu producția și exportul prin gazoducte, iar acestea livrează astăzi gaz la capacitate maximă”, a explicat Jonas Gahr Store, scrie 20 Minutes.

„Nu putem lua decizia de a crește de la o zi la alta pentru că producția este la maxim pe câmpurile existente”, a adăugat el, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat în vizită la Oslo.

O foaie de parcurs pentru inependența energetică a UE

Cei doi au discutat despre relațiile energetice dintre țările lor, în timp ce UE încearcă să reducă importurile de gaz rusesc cu două treimi.

O conductă de gaz, Baltic Pipe, este în curs de finalizare între Norvegia și Polonia prin Danemarca. Finalizată „spre sfârșitul anului, în octombrie sau noiembrie”, potrivit lui Mateusz Morawiecki, va face posibilă transportul anual în Polonia a 10 miliarde de metri cubi de gaz norvegian, suficient pentru a acoperi jumătate din consumul țării.

„Astăzi știm foarte bine că trebuie să fim independenți de petrolul și gazele rusești și de aceea îndemn Comisia Europeană și pe ceilalți colegi din Europa de Vest să elaboreze o foaie de parcurs către obiectivul dorit”, a indicat premierul polonez.

Potrivit executivului european, UE s-ar putea descurca complet fără gazul rusesc „cu mult înainte de 2030”. SUA au anunțat marți interzicerea importurilor de hidrocarburi rusești, iar Marea Britanie a decis să oprească importurile de energie rusească până la sfârșitul acestui an.

author avatar
Tudor Borcea
1.363 afisari

2 COMENTARII

  1. Iata ce se intampla cand locul diplomatiei este luat de forta si amenintari. Independenta fata de gaze se poate rezolva de pe o zi pe alta ?! Mult, foarte mult amatorism in politica economica a UE. Ce sa astepti de la un Timmermans care recomanda reducerea temperaturii ambientale cu 1 grad ?!

  2. @ Nici guvernanțui nu reușiră să înlocuiască Microsof din achizițiile guvenului și gestionarea informației că ăia care au investigat probabil că au aflat și cum și de ce, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger