AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Primele semne de pace, anunță Moscova. „Am găsit înţelegere...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Primele semne de pace, anunță Moscova. „Am găsit înţelegere la masa negocierilor” (VIDEO)

RĂZBOI ÎN UCRAINA. A doua rundă de negocieri Kiev-Moscova. Rusia: „Am găsit înţelegere la masa negocierilor” (VIDEO)

Negocierile dintre Rusia și Ucraina, care, luni, nu s-au soldat cu nici un rezultat, urmează să fie reluate joi, 3 februarie.

Rusia a declarat că este pregătită să discute joi o încetare a focului cu Ucraina, care a trimis emisari în Belarus.

Moscova: „În principiu, am găsit înţelegere la masa negocierilor”

Rămâne de văzut dacă Vladimir Putin intenționează cu adevărat să negocieze, în timp ce bilanțul uman al conflictului a fost descris drept „halucinant” de Washington.

Delegația rusă a ajuns deja, miercuri seara, la locul de desfășurare a negocierilor.

Vladimir Medinsky, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că delegația Ucrainei ar urma să ajungă la locul negocierilor joi dimineața.

Noua rundă de discuții va avea loc în Belovezhskaya Puscha (zona pădurii Bieloveja), la granița dintre Belarus și Polonia.

Medinsky a declarat că delegația Kievului va ajunge joi dimineața. „În principiu, am găsit înţelegere la masa negocierilor. În privinţa unor teme, Ucraina, aşa cum era de aşteptat, şi-a rezervat timp pentru a reflecta şi pentru a se consulta. Din câte ştiu eu, delegaţia Ucrainei deja a plecat deja din Kiev, este acum pe drum”.

„Pe teritoriul Belarusului li se va asigura siguranţă completă. Soldaţii noştri vor asigura securitatea delegaţiei lor până ce vor ajunge în Ucraina”, a precizat el.

Discuțiile inițiale de luni, tot în Belarus, nu au dat rezultate tangibile, Kievul cerând încetarea imediată a invaziei, în timp ce Moscova părea să aștepte o capitulare.

Mii de soldați și civili uciși

SUA vor „sprijini eforturile diplomatice” ale Ucrainei pentru a obține o încetare a focului cu Rusia, chiar dacă „este mult mai greu de realizat atunci când împușcăturile răsună și tancurile înaintează”, a reacționat șeful diplomației americane Antony Blinken.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat un „cost uman” deja „halucinant”. „Sute, dacă nu mii de civili au fost uciși și răniți”, a deplâns Blinken la o conferință de presă, iar „numărul de civili uciși și răniți, consecințele umanitare, se vor înrăutăți în zilele următoare”.

În același timp, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care „cere ca Rusia să înceteze imediat să mai folosească forța împotriva Ucrainei”, doar cinci țări opunându-se și 35 abținându-se, inclusiv China, din cei 193 de membri ai acestei organizații, scrie 20 Minutes.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „admiră sincer locuitorii eroici” din orașe care rezistă forțelor ruse și înaintarea acestora. Potrivit acestuia, aproape 9.000 de soldați ruși au fost uciși în ultima săptămână, cifră care nu poate fi verificată imediat.

Moscova, la rândul ei, a dezvăluit miercuri primul său număr de soldați ruși uciși în ofensiva din Ucraina, anunțând moartea a 498 dintre soldații săi și precizând că alți 1.597 au fost răniți acolo.

Oficialii americani citați de NBC News au menționat o estimare de 5.000 de soldați ruși uciși.

 

author avatar
Tudor Borcea
2.393 afisari

1 COMENTARIU

  1. Putin ca sa nu faca jocul mironositelor de la bruxelles care se imbraca femeieste dar li vede paula pe dedesupt , ar trebui sa incheie urgent conflictul si sa-i lase cu buza umflata .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger