AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi în peninsula coreeană. Rachetele lui Kim Jong-un au ajuns în apele...

Război în peninsula coreeană. Rachetele lui Kim Jong-un au ajuns în apele Sudului. Seul ripostează și denunță „o invazie teritorială” – VIDEO

Război în peninsula coreeană. Rachetele lui Kim Jong-un au ajuns în apele Sudului. Seul ripostează și denunță „o invazie teritorială” - VIDEO / Foto: printscreen

Coreea de Nord a lansat, miercuri, cel puțin zece rachete de diferite tipuri, a anunțat armata sud-coreeană. Una dintre rachete a traversat granița maritimă disputată între cele două țări vecine și a aterizat în apropierea apelor sud-coreene, ceea ce președintele sud-coreean a declarat că a fost „o invazie teritorială de facto”. La scurt timp după aceea, Seulul a ripostat lansând trei rachete aer-sol.

Cele două Corei au avut un schimb de tiruri de rachete, miercuri. O rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune atribuită Coreei de Nord a trecut pentru prima dată linia de demarcație nordică, granița maritimă de facto dintre cele două țări, ceea ce a determinat un rar avertisment de raid aerian pentru locuitorii insulei sud-coreene Ulleungdo, să se refugieze în adăposturi subterane.

Seul: „Armata noastră va răspunde decisiv”

Potrivit armatei Coreei de Sud, este „pentru prima dată de la divizarea peninsulei”, după luptele din Războiul Coreean din 1953, când o rachetă nord-coreeană a căzut atât de aproape de apele teritoriale ale Sudului.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol „a subliniat că provocarea nord-coreeană este o invazie teritorială de facto printr-o rachetă care a trecut linia de demarcație nordică pentru prima dată de la divizarea” peninsulei, a precizat președinția sud-coreeană într-un comunicat.

Racheta care a căzut cel mai aproape de Coreea de Sud a aterizat în apele aflate la doar 57 de kilometri est de continentul sud-coreean, a anunțat armata Seulului, calificând tirul efectuat de Phenian drept „foarte rar și intolerabil”. „Declarăm că armata noastră va răspunde decisiv”, a adăugat acesta.

La scurt timp după aceea, armata Seulului a raportat că a tras trei rachete aer-sol în apropierea locului de la granița maritimă unde a căzut racheta nord-coreeană.

Statul Major interarme sud-coreean a afirmat inițial că a identificat o lansare a trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Dar a anunțat ulterior că Coreea de Nord a lansat „peste 10 rachete de diferite tipuri spre est și vest”, informează France 24.

Președintele Yoon a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre această lansare, despre care analiștii spun că este una dintre cele mai „agresive și amenințătoare” din ultimii ani. Președintele sud-coreean a ordonat, de asemenea, „măsuri rapide și severe pentru a se asigura că provocările Coreei de Nord plătesc un preț greu”.

Phenian: „Washington și Seul vor plăti un preț oribil”

Japonia a confirmat, de asemenea, lansările de rachete nord-coreene, premierul japonez Fumio Kishida declarând că dorește „să organizeze o reuniune privind securitatea națională cât mai curând posibil”.

Coreea de Sud și SUA organizează cel mai mare exercițiu aerian comun din istoria lor, denumit „Vigilant Storm”, la care participă sute de avioane de război din ambele armate.

Pak Jong-chon, mareșal și secretar al Partidului Muncitorilor, aflat la putere în Coreea de Nord, a calificat exercițiile drept agresive și provocatoare, potrivit unui raport publicat miercuri în presa oficială nord-coreeană. El a spus că numele este un ecou al operațiunii „Furtuna deșertului”, numele dat operațiunilor militare ale coaliției conduse de SUA împotriva Irakului în 1990 și 1991, după invazia Kuweitului.

„Dacă Statele Unite și Coreea de Sud vor încerca să-și folosească fără teamă forțele armate împotriva Republicii Populare Democrate Coreene, mijloacele speciale ale forțelor armate ale RPDC își vor îndeplini fără întârziere misiunea strategică”, a declarat Pak Jong-chon, citat de agenția de stat KCNA. „SUA și Coreea de Sud vor trebui să se confrunte cu o situație teribilă și să plătească cel mai oribil preț din istorie”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
257 afisari