AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi civil în Myanmar! Oamenii au ieşit în valuri pe străzi! Poliţiştii...

Război civil în Myanmar! Oamenii au ieşit în valuri pe străzi! Poliţiştii au arestat cel puţin 350 de protestatari! (VIDEO)

proteste MyanmarRăzboi civil în Myanmar! Oamenii au ieşit în valuri pe străzi! Poliţiştii au arestat cel puţin 350 de protestatari!

Ostilităţile din Myanmar ajung la cote periculoase. Oponenţii loviturii de stat militare au efectuat proteste masive, sâmbătă, pentru a opta zi consecutivă, în timp ce criticii juntei continuă să fie arestaţi.

Mii de oameni s-au adunat în cel mai mare oraş al ţării, Yangon, în timp ce proteste au avut loc şi în capitala Nay Pyi Taw, în Mandalay şi alte oraşe. La proteste au participat lucrători sanitari, aeroportuari, profesori şi ingineri.

Încetaţi să mai răpiţi noaptea”, a fost strigat, între altele, în Yangon, ca răspuns la raidurile din ultimele zile.

Au fost arestaţi cel puţin 350 de oameni

Biroul pentru drepturile omului din cadrul ONU a transmis vineri că peste 350 de oameni, inclusiv oficiali, activişti şi călugări, au fost arestaţi în Myanmar începând cu 1 februarie, când armata a preluat puterea. Unele dintre arestări au avut loc noaptea.

Armata a spus că a preluat puterea pentru că alegerile generale din noiembrie, câştigate de Liga Naţională pentru Democraţie, condusă de Aung San Suu Kyi, ar fi fost fraudate. Comisia electorală a respins acuzaţiile armatei.

SUA se implică şi impune sancţiuni

Statele Unite au început săptămâna aceasta să impună sancţiuni referitoare la generalii aflaţi la conducere şi la unele companii ce au legături cu ei.

Myint Thu, un ambasador din Myanmar, a spus că ţara lui nu doreşte „să blocheze tranziţia democratică incipientă” şi că va continua cooperarea internaţională.

ONU a adoptat vineri o rezoluţie prin care cere Myanmar să îi elibereze din detenţie pe Suu Kyi şi pe ceilalţi oficiali şi să nu ma folosească violenţa asupra protestatarilor.

author avatar
Andrei Ștefan