AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI CIVIL în Mexic. Temuții SICARIOS trag în oameni nevinovați! / Ce...

RĂZBOI CIVIL în Mexic. Temuții SICARIOS trag în oameni nevinovați! / Ce a decis America – FOTO&VIDEO

Război civil în Mexic. Se trage în oameni nevinovați / Ambasada SUA și consulatele își adăpostesc cetățenii - FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Orașele de frontieră din Mexic, Tijuana, Mexicali, Rosarito și Ensenada, au fost teatrul unor violențe nemaiîntâlnite între bandele de narcotraficanți, inclusiv schimburi de focuri de armă, incendieria de vehicule și blocarea drumurilor. În weekend, Consulatul SUA din Tijuana și-a instruit angajații „să se adăpostească pe loc până la noi ordine”.

A fost pentru a treia oară în această săptămână când în orașele mexicane au avut loc incendii și schimburi de focuri de amploare între cartelurile de droguri. Se pare că bandele vizează magazine, vehicule și trecători nevinovați ca răspuns la dispute sau la încercările autorităților de a captura membri ai acestora.

Civili nevinovați, luați drept ținte

Oficialii statului Baja California au declarat că un total de 24 de vehicule au fost incendiate în diferite puncte din întregul stat: 15 în Tijuana, trei în Rosarito și câte două în Mexicali, Ensenada și Tecate. Primarul din Tijuana, Montserrat Caballero, a pus totul pe seama disputelor dintre bandele de traficanți de droguri.

Caballero a lansat un apel public către „crima organizată”, termenul folosit în Mexic pentru cartelurile de droguri, pentru a opri tendința tot mai mare de a lua drept țintă civili nevinovați.

„Astăzi le spunem grupurilor de crimă organizată care comit aceste infracțiuni că Tijuana va rămâne oraș deschis și va avea grijă de cetățenii săi”, a declarat Cabellero într-o înregistrare video, „și le cerem, de asemenea, să își regleze datoriile cu cei care nu au plătit ceea ce datorează, nu cu familiile și cetățenii care muncesc din greu”.

Amploarea violențelor era încă neclară sâmbătă. Vineri târziu, Consulatul General al SUA din Tijuana a precizat într-o declarație că „are cunoștință de rapoarte privind incendii multiple de vehicule, blocaje rutiere și activitate intensă a poliției în Tijuana, Mexicali, Rosarito, Ensenada și Tecate”. Sâmbătă, puțini oameni s-au aventurat pe străzile din Tijuana, iar multe dintre autobuze și microbuze au încetat să mai circule, informează ABC7News.

Escaladare masivă a violențelor

Comentariul primarului cu privire la faptul că Tijuana a rămas oraș deschis a fost o referire aparentă la orașul de frontieră Ciudad Juarez, situat vizavi de El Paso, Texas, unde unele cursuri și evenimente publice au fost anulate după violențe similare, joi.

Presupuși membri ai unei bande au început să tragă în Ciudad Juarez, ucigând nouă persoane, inclusiv patru angajați ai unui post de radio, după ce o bătaie între bande rivale la o închisoare locală s-a soldat cu moartea a doi deținuți.

Marți, indivizi înarmați ai cartelurilor de droguri au incendiat vehicule și întreprinderi în statele vestice Jalisco și Guanajuato, ca răspuns la o tentativă de arestare a unui lider de rang înalt al cartelului Jalisco.

Zona din jurul Tijuana, care se învecinează cu sudul Californiei, este un coridor profitabil de trafic de droguri, dominat mult timp de cartelul Arellano Felix, dar care a devenit între timp un câmp de luptă între diverse bande, inclusiv cartelurile Jalisco și Sinaloa.

Vorbind joi despre violențele din Ciudad Juarez, președintele Andrés Manuel López Obrador a declarat: „Au atacat populația civilă, nevinovată, ca un fel de răzbunare. Nu a fost doar o ciocnire între două grupuri, ci s-a ajuns la punctul în care au început să împuște civili, oameni nevinovați”.

Patru angajați ai postului MegaRadio, care transmiteau în direct un eveniment promoțional în fața unei pizzerii din Ciudad Juarez, au fost uciși. Astfel de violențe aleatorii nu sunt fără precedent în Mexic.

În luna iunie a anului trecut, o facțiune rivală a cartelului Golf a intrat în orașul de frontieră Reynosa și a ucis 14 persoane pe care guvernatorul le-a identificat drept „cetățeni nevinovați”. Armata a reacționat și a ucis patru suspecți înarmați.

Iar cartelurile din Mexic deturnează frecvent vehicule și le incendiază pentru a distrage atenția poliției sau pentru a o împiedica să îi urmărească pe atacatori.

author avatar
Tudor Borcea