AcasăȘTIRI EXTERNEConsumul de gaze, RAȚIONALIZAT în toată Europa?! / Directorul Engie: „Depozitele pentru...

Consumul de gaze, RAȚIONALIZAT în toată Europa?! / Directorul Engie: „Depozitele pentru iarna viitoare, goale!”

Catherine MacGregorRaționalizare a gazelor pentru încălzirea Europei. Directorul Engie: „Depozitele pentru iarna viitoare vor fi goale”

Directorul general al Engie, Catherine MacGregor, consideră că ar putea exista dificultăți în umplerea „depozitelor în primăvară și la vară, în pregătirea pentru iarna 2022-2023”. Fără gaz rusesc, am intra într-un scenariu extrem.

Dacă Europa nu ar mai primi gaz rusesc , primele dificultăți ar apărea odată cu umplerea rezervoarelor pentru iarna viitoare, a avertizat duminică directorul general al Engie Catherine MacGregor, într-un interviu pentru Les Echos.

„Ar fi foarte greu să găsești volumele necesare și ar fi foarte greu în cazul unui conflict lung în Ucraina. În realitate, am intra atunci într-o nouă lume a energiei, sub efectul unui șoc fizic și al unui șoc de preț fără precedent care ar transforma, fără îndoială, peisajul energetic pe termen lung”, analizează Catherine MacGregor.

„Pentru iarna care se termină nu ar fi nicio problemă de aprovizionare, mai ales că este destul de blândă”, a subliniat directorul general al Engie. Teama de întreruperi ale exporturilor din Rusia, care furnizează 40% din importurile europene de gaze, a făcut ca prețul său să crească în Europa la un nou record istoric vineri.

Alimentarea cu gaz rusesc va fi o problemă la vară

Teama de întreruperi ale exporturilor din Rusia, care furnizează 40% din importurile europene de gaze, a determinat, vineri, o creştere a preţului în Europa la un nou maxim istoric.

Gazul rusesc reprezintă 20% din livrările Engie. Grupul negociază volume suplimentare cu Norvegia, Olanda, Algeria şi Statele Unite:

„Dar trebuie să fim lucizi. Pârghiile care sunt la îndemâna noastră sunt de anvergură limitată. Nu vor fi suficiente pentru a înlocui tot gazul care vine astăzi din Rusia” – CEO ENGIE.

MacGregor subliniază că atât marii consumatori, cât și cetățenii și-ar putea reduce consumul, în special cu încălzirea. De asemenea, ar fi necesară „limitarea prețurilor angro la gaze în Europa, ceea ce ar avea meritul indirect de a limita prețurile la energie electrică”, și accelerarea dezvoltării energiilor regenerabile, fie că sunt turbine eoliene sau biometan.

author avatar
Andreea Vlad