AcasăȘTIRI EXTERNERata de spitalizare, mai mică cu varianta Omicron, conform două studii britanice

Rata de spitalizare, mai mică cu varianta Omicron, conform două studii britanice

Rata de spitalizare, mai mică cu varianta Omicron, conform două studii britanice

Două studii britanice publicate miercuri, 22 decembrie, confirmă o veste bună: varianta Omicron a Covid-19 ar provoca mai puține spitalizări decât cea Delta. Dar experții notează că rata mare de transmisie a Omicron ar putea duce în continuare la cazuri mai grave.

Aceste studii preliminare – unul din Scoția, celălalt din Anglia – au fost salutate de experți, care au fost totuși precauți și au subliniat că rata mare de transmitere a variantei Omicron ar putea duce totuși la mai multe cazuri de boală.

Riscul de infectare rămâne foarte mare

Cercetările scoțiene au analizat cazurile înregistrate în noiembrie și decembrie și le-au asamblat în două grupuri: Delta pe o parte, Omicron pe cealaltă. Potrivit acestui studiu, „Omicron este asociat cu o reducere cu două treimi a riscului de spitalizare pentru Covid-19 în comparație cu Delta”.

De asemenea, s-a demonstrat că o doză de rapel oferă o protecție suplimentară substanțială împotriva infecției simptomatice. Acesta este un studiu mic care nu a analizat nici o persoană spitalizată și cu vârsta sub 60 de ani, dar autorii au spus că au ajustat aceste limite folosind metode statistice, scrie France 24.

Al doilea studiu, din Anglia, a constatat o reducere cu 20-25% a oricărui tip de spitalizare pentru Omicron în comparație cu Delta și o reducere cu 40-45% a înnoptărilor în spital („admiterilor”). Studiul scoțian a analizat doar admiterile.

Dacă reducerea riscului de spitalizare cu varianta Omicron este liniștitoare, riscul de infecție rămâne extrem de ridicat”, a avertizat Azra Ghani de la Imperial College London, coautor al studiului englez. „Prin adăugarea dozei de rapel, vaccinurile continuă să ofere cea mai bună protecție împotriva infecției și spitalizării”.

Nici unul dintre studii nu a fost încă evaluat „inter pares”, dar ele se adaugă la un număr tot mai mare de elemente despre Omicron.

Nu este clar dacă scăderea ratei cazurilor grave observate cu Omicron se datorează caracteristicilor variantei sau dacă pare mai puțin gravă deoarece întâlnește populații cu mai multă imunitate din cauza vaccinării sau au fost bolnave de Covid în trecut.

„Această știre nu înlătură răspândirea extraordinară a acestei variante în rândul populației și faptul că fie și o mică proporție de persoane care necesită îngrijiri spitalicești pentru Covid s-ar putea transforma în număr foarte mare dacă rata de răspândire în comunitate continuă să crească”, a avertizat Penny Ward, profesor de medicină farmaceutică la King’s College din Londra, care nu a fost implicat în cercetare.

author avatar
Tudor Borcea