AcasăȘTIRI EXTERNERastelul cu arme din școli. Decizie controversată în Carolina de Nord

Rastelul cu arme din școli. Decizie controversată în Carolina de Nord

Rastelul cu arme din școli. Decizie controversată în Carolina de Nord / Foto: printscreen

Un district școlar din Carolina de Nord, SUA, a luat o măsură controversată pentru a spori securitatea în urma recentelor incidente armate în școli care au avut loc în întreaga țară.

Madison County Schools, din vestul Carolinei de Nord, au anunțat că, în colaborare cu biroul șerifului din comitat, va dota fiecare școală cu o pușcă de asalt AR-15. Măsura vine ca răspuns la împușcăturile în masă de la școala primară Robb din Uvalde, Texas, din luna mai, unde un tânăr înarmat a ucis 19 elevi și doi profesori.

Securitate mai strictă în școli

În urma tragediei, a reapărut o discuție națională despre violența și siguranța armelor de foc, unii susținând legi mai stricte privind controlul acestora, iar alții făcând presiuni pentru o securitate mai strictă în școli.

Șeriful comitatului Madison, Buddy Harwood, a declarat că decizia a fost luată pentru a-i ajuta pe adjuncții săi să fie pregătiți să acționeze în cazul unei situații similare cu cea din Uvalde, scrie Newsweek.

„Acei ofițeri au stat atât de mult timp în acea clădire, iar suspectul a reușit să se infiltreze în acea clădire și să rănească și să ucidă atât de mulți copii”, a declarat șeriful. „Vreau doar să mă asigur că adjuncții mei sunt pregătiți în cazul în care se întâmplă acest lucru”.

Seifuri pentru muniție

Pe lângă armele de foc, Harwood a declarat că fiecare clădire școlară din comitat a fost dotată cu un seif, care va stoca muniția suplimentară pentru puști. De asemenea, seifurile vor fi dotate cu „instrumente de spargere”, care ar putea fi folosite în cazul în care un trăgător s-a baricadat într-o sală de clasă, așa cum s-a întâmplat în Uvalde.

„Vom avea acele unelte pentru a putea sparge seiful. Nu vreau să trebuiască să alerg înapoi la mașină pentru a lua un AR-15, pentru că este timp pierdut. Să sperăm că nu vom avea niciodată nevoie, dar vreau ca oamenii mei să fie cât se poate de pregătiți”.

Madison County Schools au în prezent șase locații. Experții în siguranța armelor de foc au denunțat decizia din Madison County. Allison Anderman, avocat și director al politicii locale la Giffords Law Center to Prevent Gun Violence, a calificat această decizie drept „oribilă”, ca răspuns la tragedia din Uvalde.

Shannon Watts, fondatoarea Moms Demand Action, un grup de susținere a siguranței armelor de foc, a criticat, de asemenea, decizia, reluând opinia lui Anderman, potrivit căreia mai multe arme de foc nu reprezintă soluția. „Mai multe arme nu este soluția – ținerea armelor departe de copii/adolescenți este soluția”.

author avatar
Tudor Borcea