AcasăȘTIRI EXTERNERăspunsul Rusiei la vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu: Putin sună...

Răspunsul Rusiei la vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu: Putin sună adunarea la Teheran! Ce lider NATO vine la întâlnire

PutinRăspunsul Rusiei la vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu: Putin sună adunarea la Teheran! Ce lider NATO vine la întâlnire

Președintele Rusiei Vladimir Putin urmează să călătorească în Orientul Mijlociu în această săptămână, o călătorie rară în străinătate menită să semnaleze că războiul din Ucraina nu a diminuat locul Moscovei pe scena mondială.

În a doua sa călătorie în afara Rusiei de când țara lui a invadat Ucraina în luna februarie, Putin urmează să se întâlnească la Teheran cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele Iranului Ebrahim Raisi.

Putin se vede cu Erdogan la Teheran

Cei trei lideri sunt pregătiți să discute despre Siria, unde Rusia și Iran susțin regimul președintelui Bashar al-Assad. Turcia sprijină grupurile rebele. Vizita reflectă importanța pe care Putin o acordă în menținerea pârghiei pe care Rusia a câștigat-o în urma unor ani de intervenție militară și diplomatică în Orientul Mijlociu.

Călătoria președintelui rus vine la doar câteva zile după turneul președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, unde a căutat să mobilizeze Israelul și țările arabe pentru a contracara Rusia, China și Iran, a căror influență a crescut în timp ce SUA și-au redus prezența în regiune.

„În lumina invaziei Ucrainei, izolarea de Occident, sancțiunile, menținerea acestei influențe, dacă nu extinderea acesteia, devine și mai importantă pentru politica externă a Rusiei”, a declarat Hanna Notte, cercetător la Vienna Center for Disarmament and Non-Proliferation, potrivit The Wall Street Journal.

Putin încearcă să cimenteze relația Rusiei cu Iran

Putin încearcă să cimenteze relația Rusiei cu Iran, un inamic american care, la fel ca Rusia, este ținta sancțiunilor SUA și a devenit un partener militar și comercial cheie pentru Moscova. În iunie și iulie, oficiali ruși au vizitat Iranul pentru a revizui dronele capabile de atac ale țării, potrivit informațiilor americane, care consideră că Iranul urmează să le furnizeze Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Întâlnirea președintelui rus cu Erdogan va avea loc, într-un moment în care Turcia a reușit să-și dezvolte un rol critic de arbitru în război. Turcia, un membru NATO care, înainte de război, a avut contre cu SUA din cauza „flirtului diplomatic continuu” al lui Erdogan cu Moscova, a condamnat invazia rusă și a vândut drone armate Ucrainei, dar nu a impus sancțiuni Kremlinului.

În ciuda unei relații uneori tensionate cu Putin, Erdogan joacă rolul de arbitru pentru un posibil plan de creare a unui coridor pentru cerealele blocate în Ucraina, precum și eventuale discuții de pace.

author avatar
Andreea Vlad
777 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger