AcasăȘTIRI EXTERNERăspunsul Rusiei la scrisorile SUA, „în funcție de propunerile prezentate de militari”

Răspunsul Rusiei la scrisorile SUA, „în funcție de propunerile prezentate de militari”

Răspunsul Rusiei la scrisorile SUA, „în funcție de propunerile prezentate de militari”

Rusia pregătește diferite versiuni de reacție la răspunsul SUANATO privind garanțiile de securitate, dar este la latitudinea președintelui Vladimir Putin să ia decizia finală, a declarat vineri, 28 ianuarie,  ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Ce vom face, dacă Occidentul nu ascultă de vocea rațiunii, a spus-o deja președintele Putin: dacă încercările noastre de a conveni asupra unor principii de securitate reciproc acceptabile în Europa nu vor da roade, atunci vom lua măsuri de răspuns”, a spus Lavrov.

„Răspunsul NATO, ideologizat și foarte plin de el”

Întrebat direct care ar fi aceste măsuri, Lavrov a răspuns: „Pot fi extrem de diferite. Îmi voi lua deciziile pe baza propunerilor care-mi vor fi prezentate de militari. Desigur, și alte agenții vor lua parte(…) Se desfășoară o procesare în curs între diferite sctructuri a răspunsului”.

„Propunerile privind răspunsul nostru vor fi pregătite pentru preşedinte, iar preşedintele va lua o decizie. Ne dezvoltăm linia în această etapă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Lavrov, răspunsul SUA privind garanțiile de securitate ale Rusiei este „decent din punct de vedere dipomatic” în comparație cu documentul similar furnizat de NATO. „Răspunsul NATO este atât de ideologizat, este atât de plin de exclusivitatea Alianței, de misiunea ei specială, de destinul special, încât m-am simțit puțin jenat pentru cei care l-au scris”, a menționat Lavrov, scrie Tass.

Pe 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat proiecte de acorduri cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate. Acordurile presupun, printre altele, respingerea extinderii ulterioare a NATO spre est, inclusiv prin respingerea admiterii Ucrainei în Alianță, precum și restricționarea desfășurării armelor ofensive grave, inclusiv a celor nucleare.

Pe 26 ianuarie, SUA și NATO și-au oferit răspunsurile scrise la propunerile Moscovei privind securitatea. Joi, Lavrov a dezvăluit că răspunsul SUA nu conține o reacție pozitivă la problema principală – inacceptabilitatea extinderii în continuare a NATO.

author avatar
Tudor Borcea
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger