AcasăȘTIRI EXTERNERăspunsul la sancțiunile americane: Huawei virează spre Rusia

Răspunsul la sancțiunile americane: Huawei virează spre Rusia

Politicile agresive ale SUA care vizează Huawei au forțat gigantul tehnologic chinez să redirecționeze investițiile către Rusia și să extindă operațiunile în  această țară.

 „După ce Statele Unite ne-au inclus pe lista neagră, am transferat investiția noastră în Statele Unite în Rusia, am sporit investițiile rusești, am extins echipa de oameni de știință ruși și am crescut salariul oamenilor de știință ruși”, a declarat fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, citat de Shanghai Jiao Tong University, una dintre cele patru universități de top din China pe care le-a vizitat.

Nu este clar cât de mult se revarsă acum cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații din lume în Rusia. Anul trecut, Huawei a anunțat că intenționează să investească peste 10 milioane de dolari în dezvoltarea sistemului său de servicii mobile din Rusia și a promis că va da în jur de 7,8 milioane de dolari pentru promovarea tehnologiei 5G în țară și pentru formarea a 10.000 de specialiști până în 2025. Cu SUA și China blocate într-un război comercial, administrația Trump a inclus pe lista neagră Huawei și alte firme chineze, susținând că sunt amenințări la adresa securității naționale. Washingtonul continuă să exercite presiuni asupra companiei, privând-o recent de aprovizionarea cu cipuri străine.

La începutul acestei luni, gigantul tehnologic a recunoscut că va trebui să nu mai producă chipset-urile care să alimenteze smartphone-urile sale emblematice. „Unii politicieni americani vor ca Huawei să fie mort”, a spus Ren Zhengfei în discursul publicat recent, precizând că “atitudinile politicienilor americani nu reprezintă societățile și societatea americană”. Secretarul  apărării SUA, Mark Esper, a avertizat că Rusia și China profită de pandemie pentru a-şi promova interesele, inclusiv echipamentele de telecomunicaţii ale Huawei, care  a încheiat deja un acord în Rusia pentru dezvoltarea unei reţele 5G, cu compania nr. 1 de telefonie mobilă rusă MTS. Președintele Vladimir Putin a denunțat repetat încercările de a “alunga” Huawei de pe pieţele mondiale şi de a transforma dolarul în “instrument de presiune”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger