Cauta

Răspunsul la pandemie divizează Spania

Spania are acum cea mai mare incidență a Europei de COVID-19 , cu 173 de pozitivi la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni. Regiuni precum Catalunya au raportat mai mult de 1.000 de cazuri pe zi timp de patru zile la rând, în timp ce numărul pozitivilor este în creștere la Madrid și Țara Bascilor. 

Spre deosebire de luna martie, guvernul spaniol permite în prezent celor 17 regiuni autonome ale țării să răspundă la focarele locale pe cont propriu. Liderii regionali și naționali organizează întâlniri periodice pentru a-și coordona răspunsul, eliminând probleme cum ar fi interdicția recentă de a fuma în aer liber dacă regula de distanță socială de 2 metri nu poate fi garantată și închiderea locurilor de viață de noapte, precum cluburi și baruri. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de punerea în aplicare a acestor restricții, regiunile se  lovesc  de un zid legal. Întrucât starea națională de urgență a expirat în iunie, guvernele regionale trebuie să obțină aprobarea judecătorului pentru orice măsură care ar putea reduce drepturile fundamentale.

Acest lucru a determinat ca judecătorii din diverse părți ale Spaniei să răstoarne restricțiile, notează politico.eu. Carme Borrell, directorul Agenției de Sănătate Publică din Barcelona, ​​arată că această deconectare “nu ajută pe nimeni”. Opoziția conservatoare – care l-a obligat pe  premierul Pedro Sanchez să ridice starea de urgență în iunie – cere acum acțiuni mai puternice. Partidul Popular (PP) a cerut o reformă legală pentru a permite liderilor regionali să impună local starea de urgență fără a avea nevoie de aprobarea națională. Rafael Bengoa, director al firmei de consultanță Healthcare and Strategy Institute și fost ministru al sănătății în guvernul regional al Țării Bascilor, susține că lipsa unei agenții naționale dăunează răspunsului pandemic.

El a menționat, de asemenea, că Spania nu are un sistem de sănătate publică integrat cu asistența medicală primară – ceea ce a dus la o lipsă de urmăritori de contact și discrepanțe în datele COVID-19. Virologii avertizează că spaniolii nu respectă suficient restricțiile, parțial din cauza dorinței de a se bucura de vară și de a se elibera de blocaj. “Dorința de socializare este un factor cheie”, spune Fernando Artalejo, directorul programului de doctorat în epidemiologie și sănătate publică la Universitatea din Madrid.”Tinerii au un rol foarte important aici – profilul tipic al infecției este tânăr și asimptomatic.”

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Partidul lui Voiculescu, tomberonul politicii românești/ Antena 3 CNN, centru de reciclare
  • Un reputat analist economic șterge pe jos cu ANAF. Evaziunea fiscală este sursa veniturilor politicii în România
  • Reforma din Sănătate desființează spitalele publice. Banii plătiți de români la CASS, transferați la unitățile private
  • Gaza, Fâșia Foametei
  • ROMÂNIA ONESTĂ ȘI-A DAT DEMISIA: „Am dat șpagă de supraviețuire”
  • De ce Mercedes, VW și BMW vor pierde peste 10 miliarde de euro
  • Szczesny atacă vehement stilul Barcelonei „Nu e fotbalul meu, chiar dacă avem succes!”
  • Majorarea rovinietei în funcție de norma de poluare se amână cu 6 luni. Nu-i gata sistemul!
  • Legendă pentru Iugoslavia, izgonit din propriul cămin
  • Exit mobile version