AcasăȘTIRI EXTERNERăspuns cumplit al Israelului în Fâșia Gaza. Netanyahu: „Linia roșie a fost...

Răspuns cumplit al Israelului în Fâșia Gaza. Netanyahu: „Linia roșie a fost trecută”

Răspuns cumplit al Israelului în Fâșia Gaza. Netanyahu: „Linia roșie a fost trecută”/ Foto: Facebook

Cel puțin 20 de persoane, între care nouă copii și un comandant al Hamas, au murit luni în urma loviturilor israeliene asupra Fâșiei Gaza, după ce au fost lansate rachete din enclava palestiniană asupra Israelului. În același timp, Ierusalimul de Est a fost teatrul unor noi violențe, soldate cu peste 500 de răniți.

Israelienii și palestinienii s-au angajat, luni, într-una din cele mai importante escalade ale violenței din ultimii ani.

Cel puțin 20 de persoane, inclusiv nouă copii și un comandant superior al Hamas, au murit luni seara în urma atacurilor aeriene atribuite armatei israeliene efectuate în Fâșia Gaza ca răspuns la zeci de rachete lansate din enclava palestiniană, după ce noi ciocniri au lăsat peste 500 de răniți pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, numit Muntele Templului de către evrei, în Ierusalimul de Est.

„Am lovit 130 de ținte militare care aparțin în principal Hamasului”, a declarat marți dimineață purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus. „Conform estimărilor noastre actuale, am ucis 15 membri ai Hamas și ai Jihadului Islamic”.

Scutul antirachetă „Domul de Fier”

Potrivit unei ultime evaluări a armatei israeliene, cu puțin timp înainte de miezul nopții, peste 150 de rachete fuseseră lansate din Gaza către Israel, dintre care „zeci” au fost interceptate de scutul antirachetă „Domul de Fier”. Și pe măsură ce salvele cotinuau să se audă în cursul nopții, un arab israelian a murit din cauza rănilor pin împușcare în orașul Lod (centru), unde au fost incendiate mașinile, a spus poliția.

Violența a coincis cu „Ziua Ierusalimului”, care conform calendarului ebraic marchează capturarea părții estice, populată de palestinieni, a Orașului Sfânt de către armata israeliană în 1967. Și vine după săptămâni de tensiuni în Ierusalim.

Netanyahu: Oricine atacă va plăti un preț mare

„Organizațiile teroriste din Gaza au trecut o linie roșie, lansând rachete în zona Ierusalimului”, a declarat seara premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Israelul va reacționa cu forță (…), oricine atacă va plăti un preț mare. Vă spun, cetățeni din Israel, conflictul actual ar putea dura o perioadă de timp”, a adăugat prim-ministrul, care a avut seara târziu la consultări cu șefii armatei și serviciul secret intern, Shin Beth.

După ciocniri violente în Ierusalim dimineața, Hamas a emis un ultimatum către Israel cerând ca forțele sale să se retragă până la ora 18:00 din Esplanada Moscheilor, un focar de tensiuni între palestinieni și israelieni aflat în inima orașului vechi. Și, la ora 18:00, un baraj de rachete a fost lansat către Israel.

În timp ce majoritatea rachetelor au fost interceptate de scutul antirachetă „Domul de Fier”, unele au căzut pe teritoriul israelian, iar o rachetă antitanc a rănit o persoană într-o localitate israeliană care se învecinează cu Fâșia Gaza.

„Hamas este responsabilă pentru aceste atacuri”, a declarat Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al IDF, care a suspendat un exercițiu militar major din cauza ciocnirilor. „Am început să lovim pozițiile Hamas (…) și vreau să subliniez, am început”, a adăugat oficialul, confirmând că IDF (Tsahal, Forțele Armate Israeliene) a vizat un comandant superior al Hamas în nordul Fâșiei Gaza. Mai târziu în acea seară, armata a adăugat că a vizat alți membri ai mișcării islamiste și a intensificat loviturile asupra enclavei.

Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas

Autoritățile locale din Gaza au raportat 20 de morți, inclusiv nouă copii și mulți răniți în urma loviturilor israeliene, cele mai importante din noiembrie 2019. Salvatorii israelieni au raportat trei răniți și șapte persoane afectate de atacuri de panică care au fost duse la spital.

„Brigăzile Al-Qassam (aripa armată a Hamasului) lansează acum rachete împotriva inamicului în Ierusalimul ocupat ca răspuns la crimele și agresiunile sale împotriva Orașului Sfânt”, a indicat Hamas într-un mesaj scurt. „Acesta este un mesaj pe care inamicul trebuie să îl înțeleagă: dacă răspundeți, noi vom răspunde. Dacă escaladați, vom escalada”.

După un weekend marcat de tensiuni sporite în Ierusalimul de Est, ziua de luni a început tot cu cotinuarea violențelor: sute de palestinieni aruncau cu pietre și alte obiecte împotriva forțelor de securitate israeliene poziționate pe Esplanada Moscheilor și care au răspuns cu grenade asurzitoare, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, scrie AFP.

Potrivit Semilunii Roșii Palestiniene, peste 520 de palestinieni au fost răniți, mulți la ochi și în cap, în timp ce poliția israeliană a raportat cel puțin nouă răniți în rândurile ei.

Icendiu pe Esplanada Moscheilor

Dar, în timp ce au fost raportate proteste în mai multe orașe din Cisiordania ocupată, tensiunea din Orașul Sfânt nu a scăzut și protestele au început să crească în diferite orașe din Cisiordania ocupată, unde Semiluna Roșie a numărat în total 200 de răniți.

La sfârșitul serii, mii de musulmani  erau încă adunați pe Esplanada Moscheilor – unde a avut loc un incendiu major – pentru a se ruga înainte de sfârșitul lunii Ramadanului, săptămâna aceasta. Și au izbucnit alte ciocniri între protestatarii palestinieni și forțele de ordine israeliene, ale căror grenade asurzitoare au răsunat peste noapte în Ierusalim, în paralel cu sirenele ambulanțelor.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
507 afisari

1 COMENTARIU

  1. De ce omoara copii? Nu au nicio vina. Nicaieri in razboie nu s-a omorat copii mai mult ca acolo incepand cu crimele lui Irod.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger