AcasăȘTIRI EXTERNERăspândirea Covid-19 din China. SUA vânează coronavirusul în apele uzate ale avioanelor

Răspândirea Covid-19 din China. SUA vânează coronavirusul în apele uzate ale avioanelor

Răspândirea Covid-19 din China. SUA vânează coronavirusul în apele uzate ale avioanelor

SUA iau în considerare prelevarea de probe din apele reziduale de la avioanele ce efectuează zboruri internaționale pentru a depista orice noi variante de Covid-19 care apar, în contextul în care infecțiile cresc în China, în timp ce experții în sănătate din Marea Britanie estimează că aproximativ 9.000 de persoane mor în fiecare zi din cauza acestei boli în această țară.

Pe măsură ce infecțiile cu Covid-19 cresc în China, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA iau în considerare preluarea de probe din apele reziduale prelevate de la avioanele internaționale pentru a urmări orice noi variante care apar.

O soluție mai bună pentru urmărirea virusului

O astfel de politică ar oferi o soluție mai bună pentru urmărirea virusului și încetinirea intrării acestuia pe teritoriul american decât noile restricții de călătorie anunțate săptămâna aceasta de SUA și de alte țări, care impun teste Covid-19 negative obligatorii pentru călătorii din China, au declarat pentru Reuters trei experți în boli infecțioase.

„Restricțiile de călătorie, cum ar fi testele obligatorii, nu au reușit până în prezent să limiteze semnificativ răspândirea Covid-19 și funcționează în mare parte ca o optică”, a declarat Dr. Michael Osterholm, expert în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota. „Ele par a fi esențiale din punct de vedere politic. Cred că fiecare guvern simte că va fi acuzat că nu face suficient pentru a-și proteja cetățenii dacă nu le pune în aplicare”, a spus el.

De asemenea, Statele Unite au extins săptămâna aceasta programul voluntar de secvențiere genomică în aeroporturi, adăugând Seattle și Los Angeles la program. Astfel, numărul total de aeroporturi care colectează informații din testele pozitive a ajuns la șapte. Dar experții au spus că este posibil ca acest lucru să nu ofere o dimensiune semnificativă a eșantionului.

O soluție mai bună ar fi testarea apelor reziduale provenite de la companiile aeriene, care ar oferi o imagine mai clară a modului în care virusul suferă mutații, având în vedere lipsa de transparență a datelor din China, a declarat Dr. Eric Topol, expert în genomică și director al Institutului Scripps Research Translational din La Jolla, California.

Prelevarea apelor reziduale din avioanele care sosesc din China „ar fi o tactică foarte bună”, a spus Topol, adăugând că este important ca SUA să își îmbunătățească tacticile de supraveghere „din cauza faptului că China nu este atât de dispusă să își împărtășească datele genomice”.

Lipsa de transparență a Beijingului

Beijingul a declarat că criticile la adresa statisticilor sale Covid-19 sunt nefondate și a minimalizat riscul noilor variante, spunând că se așteaptă ca mutațiile să fie mai infecțioase, dar mai puțin grave.

Cu toate acestea, îndoielile legate de datele oficiale chineze au determinat multe țări, inclusiv Statele Unite, Italia și Japonia, să impună noi reguli de testare pentru vizitatorii chinezi, în timp ce Beijingul a eliminat controalele de călătorie.

Analiza apelor reziduale din avioane se numără printre mai multe opțiuni pe care CDC le are în vedere pentru a ajuta la încetinirea introducerii de noi variante în Statele Unite din alte țări, a declarat Kristen Nordlund, purtător de cuvânt al CDC.

Agenția se confruntă cu o lipsă de transparență în ceea ce privește Covid-19 în China, după ce această țară de 1,4 miliarde de locuitori a ridicat brusc restricțiile sanitare stricte și politicile de testare, eliberând virusul într-o populație nevaccinată și neexpusă anterior.

Varianta Omicron, găsită în apele uzate ale avioanelor

Cercetătorii francezi au raportat în luna iulie că testele efectuate pe apele reziduale din avioane au arătat că solicitarea unor teste Covid-19 negative înainte de zborurile internaționale nu protejează țările de răspândirea noilor variante. Aceștia au găsit varianta Omicron în apele reziduale de la două avioane comerciale care au zburat din Etiopia în Franța în decembrie 2021, chiar dacă pasagerilor li s-a cerut să facă teste înainte de îmbarcare.

Cercetătorii californieni au raportat în iulie că eșantionarea apelor reziduale comunitare din San Diego a detectat prezența variantelor Alpha, Delta, Epsilon și Omicron cu până la 14 zile înainte ca acestea să înceapă să apară pe tampoanele nazale.

Osterholm și alții au declarat că este puțin probabil ca testarea obligatorie înainte de a călători în Statele Unite să împiedice noile variante să intre în  țară.

David Dowdy, epidemiolog de boli infecțioase la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, a declarat că este importantă creșterea supravegherii genomice, iar prelevarea de probe din apele reziduale ar putea fi utilă, însă testarea durează.

„Cred că ar trebui să fim prudenți în ceea ce privește măsura în care ne așteptăm ca aceste date să fie capabile să ne informeze cu adevărat capacitatea de reacție”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea