AcasăȘTIRI EXTERNENou scandal uriaș la uzina Tesla. Elon Musk, amendă uriașă!

Nou scandal uriaș la uzina Tesla. Elon Musk, amendă uriașă!

Rasism la o uzină Tesla. Amenda pe care o varsă Elon Musk unui fost angajat

„Recunoaștem că nu am fost perfecți”, au reacționat oficialii Tesla, lider în mașinile electrice, evaluat la 780 miliarde de dolari. 

Un juriu din California, SUA,  a condamnat compania producătoare de automobile electrice Tesla să plătească despăgubiri de 137 milioane de dolari unui fost angajat afro-american, pentru că a închis ochii la insultele rasiste suferite de acesta într-o uzină a companiei.

Insulte rasiste și mediu de lucru ostil

„Au decis o amendă care ar putea servi ca o sonerie de alarmă pentru firmele americane”, a declarat Larry Organ, avocat specializat în drepturile civile. „Nu vă purtați într-un mod rasist și nu lăsați rasismul să continue”, a adăugat el.

Angajat printr-o agenție de recrutare, Owen Diaz a lucrat ca operator de ascensoare de marfă, între iunie 2015 și iulie 2016, la uzina Tesla din Fremont, California, unde a suferit insulte rasiste și un mediu de lucru ostil, potrivit documentelor judicicare.

În timpul procesului,  Diaz a explicat că afro-americanii de la fabrică, unde lucra și fiul său, erau în mod regulat victime ale poreclelor rasiste și ale disprețului, scrie France 24.

„Imaginea progresistă a Tesla era o fațadă care ascundea tratamentul retrograd și înjositor al angajaților afro-americani”, potrivit plângerii. Diaz a susținut că, în ciuda plângerilor adresate ierarhiei, Tesla nu a reacționat pentru a pune capăt situației.

Angajatul, strigat „Nigger” la locul de muncă

De partea Tesla, vicepreședintele responsabil cu resursele umane, Valerie Capers Workman, a recunoscut o parte din fapte într-un comunicat de presă publicat în urma verdictului. „Deși credem cu tărie că faptele nu justifică această decizie a juriului din San Francisco, recunoaștem că în 2015 și 2016 nu am fost perfecti”.

Ea a menționat că la fabrica de la Fremont, alți angajați au mărturisit că au „auzit în mod regulat insulte rasiste”, inclusiv cuvântul „nigger”. Potrivit ei, acești angajați au spus că „de cele mai multe ori ei credeau că acest limbaj este folosit într-un mod «prietenos» și, în general, de către colegii afro-americani”.

Ea a spus că Tesla a răspuns la plângerile lui Owen Diaz concedierea a doi lucrători contractuali. „Linia noastră de atac a fost că Tesla nu își asumă responsabilitatea”, a detaliat Larry Organ. „Acum fac același lucru: livrează scuze”, a acuzat el.

Valerie Capers Workman a mai arătat că Tesla a făcut modificări de când Owen Diaz a lucrat la uzină, înființând o echipă de resurse umane care investighează reclamațiile angajaților.

Tesla este evaluată la 780 miliarde de dolari. Patronul, Elon Musk, este în prezent cea mai bogată persoană din lume, cu o avere evaluată la 211 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

author avatar
Tudor Borcea