AcasăȘTIRI EXTERNERăscoală la cea mai mare fabrică de iPhone din lume. „Nu ne...

Răscoală la cea mai mare fabrică de iPhone din lume. „Nu ne tratează ca pe oameni” / Muncitorii se bat cu forțele de ordine – VIDEO

Răscoală la cea mai mare fabrică de iPhone din lume. Muncitorii se bat cu forțele de ordine - VIDEO / Foto: Twitter

Proteste ale angajaților au izbucnit miercuri, 23 noiembrie, în China, la cea mai mare fabrică de iPhone din lume, deținută de producătorul taiwanez Foxconn, potrivit unor imagini postate pe rețelele de socializare Twitter și Weibo. Fabrica este situată în Zhengzhou, capitala provinciei Henan (centru). Este un uriaș sit industrial care angajează în mod obișnuit aproximativ 200.000 de persoane, dintre care cele mai multe locuiesc în căminele din incintă.

Cea mai mare fabrică care produce iPhone pentru Apple se confruntă cu tulburări la scară largă. Fabrica din orașul chinez Zhengzhou este deținută de furnizorul Foxconn și este acum scena protestelor muncitorilor care își drepturile bănești.

„Dați-ne salariile!”

 

Bărbați cu bâte au spart camerele de supraveghere și geamurile unui imens campus deținut de Apple, au arătat miercuri scene transmise în direct pe platforma de video  Kuaishou.

Sute de muncitori au protestat în campus, unde mulți au scandat „dați-ne salariile”. Aceștia au fost înconjurați de persoane în costume de protecție Hazmat, unele dintre ele purtând la rândul lor bastoane.

Protestele vin după săptămâni de agitație în care zeci de angajați au părăsit fabrica din cauza controalelor și măsurilor anti-Covid-19.

„Foxconn nu ne tratează ca pe oameni”

Mulți foști muncitori au denunțat lipsa de alimente și regulile rigide de carantină, iar Foxconn a fost nevoită să ofere stimulente, inclusiv bonusuri, pentru a păstra sau atrage muncitorii, scrie CNBC.

Mai multe persoane au declarat că protestează după ce au fost informate săptămâna aceasta că își vor primi bonusurile mai târziu decât au promis inițial. „Foxconn nu tratează niciodată oamenii ca pe niște oameni”, a spus o persoană în înregistrările de pe rețelele de socializare ale scenelor.

 

Foxconn și Apple nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Până la ora 0515 GMT, cea mai mare parte a filmărilor fuseseră retrase. Kuaishou nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Politica „zero Covid-19” nu funcționează

China urmărește strict o politică sanitară „zero Covid-19”, care implică o izolare strictă, carantină pentru cei care sunt depistați pozitiv și teste PCR aproape zilnice, ceea ce duce la o nemulțumire publică tot mai mare. Unele persoane, cum ar fi studenții și muncitorii, pot fi închise în campusuri sau în locuri de producție timp de mai multe săptămâni, fără posibilitatea de a se deplasa liber, scrie Le Point.

Imagini ale protestelor, pe care AFP nu a putut să le verifice, arată o mulțime de muncitori mărșăluind pe o stradă. Unii se confruntă cu oameni în costume albe și cu polițiști antirevoltă. În alte imagini, sute de oameni îmbrăcați în costume albe pot fi văzuți stând pe un drum în apropierea a ceea ce par a fi dormitoarele unei fabrici. Persoana care filmează dintr-o clădire adiacentă spune: „Se întâmplă din nou. Se întâmplă de aseară și până în această dimineață”.

Lupte cu poliția

Un alt clip video arată aparent cum agenții de securitate lovesc cu piciorul o persoană care pare a fi un muncitor întins pe un drum. Iar într-o înregistrare video transmisă în direct pe timp de noapte, zeci de muncitori strigă „apărați-ne drepturile!” în fața unor rânduri de polițiști și a unui vehicul de poliție cu luminile aprinse. Apoi, autorul videoclipului strigă: „încarcă” și „ gaze lacrimogene”.

Un clip video al aceleiași demonstrații nocturne, filmat dintr-un unghi diferit, arată muncitorii declanșând extinctoare în direcția ofițerilor de poliție aflați în afara camerei. Compania taiwaneză, principalul subcontractant al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o creștere a numărului de cazuri Covid-19 la uriașul său sit din Zhengzhou.

author avatar
Tudor Borcea