AcasăȘTIRI EXTERNERară trecere a unei nave de război britanice în strâmtoarea Taiwan

Rară trecere a unei nave de război britanice în strâmtoarea Taiwan

Rară trecere a unei nave de război britanice în strâmtoarea Taiwan

Royal Navy a declarat luni, 27 septembrie, că o navă de război britanică traversa strâmtoarea Taiwan, o rară prezență a unei nave ne-americane în acest loc foarte sensibil, susceptibilă să tensioneze relațiile cu China.

„După o perioadă aglomerată de lucru cu parteneri și aliați în Marea Chinei de Est, suntem acum în drum prin strâmtoarea Taiwan pentru a vizita Vietnamul și Marina Populară a Vietnamului”, a anunțat pe Twitter HMS Richmond, o fregată desfășurată împreună cu grupul aeronaval al portavioanelor.

„Libertatea de navigație” care înfurie Beijingul

Mass-media locală a declarat că a fost prima dată când o navă de război britanică a tranzitat pe calea navigabilă îngustă care separă Taiwan și China continentală.

Nava de anchetă a marinei britanice HMS Enterprise a tranzitat prin strâmtoare în 2019.

Navele de război americane desfășoară în mod regulat exerciții de „libertate de navigație” în strâmtoare și declanșează răspunsuri furioase dinspre Beijing, care revendică Taiwanul și apele înconjurătoare – și aproape toată Marea Chinei de Sud.

SUA și majoritatea celorlalte țări consideră aceste zone drept ape internaționale care ar trebui să fie deschise tuturor navelor. Până de curând, Washingtonul a avut tendința de a fi principala putere care a sfidat Beijingul navigând prin strâmtoarea Taiwan.

Dar un număr din ce în ce mai mare de aliați ai SUA au tranzitat ruta pe măsură ce Beijingul își intensifică amenințările militare față de Taiwan și își consolidează controlul asupra disputatei Mării Chinei de Sud.

Navele de război canadiene, franceze și australiene au făcut toate călătorii prin strâmtoarea Taiwan în ultimii ani, provocând proteste din partea Chinei, scrie France 24.

23 de milioane de oameni, amenințați de invazia Chinei

Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a confirmat reporterilor că o navă străină a navigat prin strâmtoare, dar nu a precizat din ce țară era. Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a răspuns unei cereri de comentarii.

Cele 23 de milioane de oameni din Taiwan trăiesc sub amenințarea constantă a invaziei de către China autoritară, care a promis că va cuceri insula într-o zi – cu forța, dacă este necesar.

author avatar
Tudor Borcea
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger